Prosvetni glasnik

458

ЗАПИСНИК ГДАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

За овим је прочвтана листа кандидата за надворнике у средњим школама и ношто је у неколико измењена и допуњена, листа је примљена од Савета.

С тимје сасганак свршен.

САСТАНАК СССХХХУШ 4 Маја 1887. год. у Београду Били су: иредеедник Ст. Д. Попови-ћ; редовпи чланови: др. Ник. Ј. ПетровиЋ, Свет. Вуловић, Јован ЖуовиЋ, Ђ. Козарац, Љуб. Ковачевић, Момчило Ивани1>, др. Милан Јовановић, др. Н. Милаш, архимандрит; ваиредни члаиови : др. Љуб. Неди-ћ, К. Ц,рногорац„ Жив. ПоповиЂ, Владимир КариЂ, Бор. Б. Тодорови -ћ, Ср. Ј. Стојкови-ћ, Никола КрупежевиЋ, Никола ПоповиЋ и М. Антоновић. Деловођа и ванредни члан, Мил. МарковиЋ. I Прочитан је и примљец записник ЗЗб-ог ванредног састанка. II ГГрочитано је иисмо г. министра иросвете ■и цркв. иослова од 2. ов. м. ПБр. 5.003. којим се позива Гдавни Просветни Савет да кандидује још два лица за надзорнике основних шкода. Савет је оддучио : да се г. мпнистар извести, да је Савет при првом кандидовању дида за надзорпике основаих школа, ценио оба кандидата и да је нашао, да се исти не могу кандидовати према утврђеним начелима, но којима се Савет у опште руководио при избору кандидата. III Прочитано је иисмо г. министра иросвете и црквених иослова од 28. пр. м. ПБр. 4.794. којим се шаље Гдавном Просветном Савету дело „Геометријски облици" за V. разред виших основпих шкода од г. Петра К, Шрепдовића учитеља из Параћина, и позива се Савет да дедо оцени и каже своје мишљење о вредноств и употреби пстога. Савет је оддучио: да се дедо учути па прегдед и оцену реФерептима г.г. Срети Ј. Стојковпћу, проФесору и Ннколи Поиовићу учитељу.

IV Прочитано је иисмо г. министра, иросвете и црквених иослова од 22. пр. м. ПБр. 4660 којим се извештава Гдавни Просветни Савет о расписаном стечају за најбољу расправу о подизању и уређењу занатдијских и у опште иривредних шкода и позива се Савет да прегледа све расправе, које му буду стигле и предложи му за награду оне, које буду израђене знадачким духом, потпуним искуством и марљивошћу. Писмо г. министрово гдаси : Главном Просветном Савету Сваки дан_ се све више онажа оскудица занатскога образовања у Србпји. Досадашњи нокушаји са земљоделским и трговачким шкодама остајади су већином без жељенога уснеха. И реалчице, са два разреда средње-школске наставе, које је створида с једне стране жеља да се угоди свакој вароши, а с друге стране непознавање правога пута, којим се може доћи до истинског напретка, нити су могде спремати ученике за више образовање, нити су их могде спремити за користан рад у животу. Потребно би било да се прекине са једносграним образовањем и да се у земљи подигну и заводи за образовање занатско иу оиште привреа,но. Да се нак нитање о каквоћи, тежњи и организациЈи ових завода, као и о начину прибављања потребних наставничких снага за исте, реши што потпуније и свестрано , не изгубивши ништа из вида, Министарство просвете обраћа се овим стечајем ширему кругу маслилаца, и позива све оне, како у отаџбини , тако и на страни , који осећају вољу и моћ за осветљење овога питања, да ово питање проуче, и своје предлоге пошљу Главном Просвегном Савету у Министарству просвете до 1. Септембра ове године. Гдавни Просветни Савет, који ће донети коначну одлуку о решењу целога аитања, преддожиће Министру за награду оне расправе, које буду израђене зналачким духом, нотпуеим искуством и марљивошћу. 0 овоме се извештава Главни Просветни Савет с модбом да преддоге, Јкако којп буде примио проучи тако, да до краја Седтембра