Prosvetni glasnik

607

Главном Просветном Савету. Какав треба да буде програм из Науке Хришћанске у нижој основној шкодп — нисмо се могли сложити са г. г. Никетићем и Јоспћем из ових разлога: 1. Што су унели материјала из старог завета и у I. и II. разред. 2. Што су, у опште узевши, унеди врло много материјала из Науке Хришћанске у основну школу. међу тим из поменутог иредмета могућно је, да учитељн у једноразредипм школама имају свега 50 60 часова годишње, а у четвороразредним школама од 15—20 часова. 8. Што су по нашем мишљењу узели и таквих ствари, које прелазе моћ дечијег схватања. Истпна таквнх ствари нема много. Ми смо за основнцу иашег рада узели програм, који смо ми израдили, а Главни Просветии Савет усвојио, и који би, ако је икако могућно, тре бало да остане; а ако то баш нпкако нпје могућно, онда смо ми оиет, имајући то у виду, а и упуство Гл. Пр. Савета, узели материјала из старог завета и додали у III. и IV. разреду, где су деца одраслија и разумнија. Неке смо ствари узели по мишљењу г. г. Никетића п Јосића. У прилогу под •]. подиосимо програм из Науке Хришћанске онакав, какав треба да буде по нашем мишљењу Овом прилпком слободни смо напоменути, да се овај посао задржао до сад с тога, што се г. Фирмилијан спремао на пут, и ми смо ирви пут звати на овај рад 14. ов. месеца, а други пут данас, па смо га данас и свршили. 18. априла 1891. год. у Београду. Главном Просветном Савету, Понизни, Урош Бдагојевић, Дим. Ј. Ооколовић, учитељи. ПРОГРАМ ИЗ НАУКЕ ХРИШЂАНСКЕ у нижој основној школи I. разред Крсни знак „во имја отца« на словенском и „отче наш» на словенском, с кратким тумачењем. Рођење Исусово. — Источни мудраци. — Бегање у Мисир и повратак у Назарет. — 0 Ускрсу у кратко.

II. разред Богородице дјево на словенском с кратким тумачењем. — Мала Госпођа. — Ваведење. — Благовости. — Сретење. — Детињство Христово. Св. Јован. — Крштење. III. разред Створење света. — Први човек и жена. Живот у рају. — Кајни и Авељ. — Ноје п потоп. Богојављење. — Цвети — врбица, (с објашњењем народног празковања). — Спасов-дап. Духови. — Преображење. — Вел. Госпођа. — Крстов-дан. — Св. Сава. — Ђурђев-дан. — Петровдан. — Архангел Мпхаило. — Св. Никола. IV. разред Аврам. — Јоспф . — Мојсеј. — Исус Навин. — 0 судијама (у кратко). — 0 царевима: Саулу, Давиду и Соломону. — Вјерују на словенском, с кратким тумачењем. — Две најглавније заповести Христове: љубав према Богу и према ближњима, с | тумачењем. — Тајна вечера. — Страдање и смрт 1 Христова. — Хрпстове приче: 0 милостпвом Самарјанину. — 0 послушвом н непослушном сину. 0 немплостпвом слузи. — 0 царинику и Фарисеју. Због важности овога предмета Савет га је одложио за први редовни састапак, те да се тада о њима донесе деФинитивна одлука. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 630-ти 29. аирила 1892. год., у Београду. Били су: иредседник, Стојан Марковић; редовни чланови: др. Мид. Јовановић-Батут, Љуб. Ковачевић, Ж. Поповић, др. В. Бакић, Ђ. Милијашевић; ванредни чланови : Ђ. Станојевић, Свет. Ј. Никетић, Л. Лазаревић, С. Антоновић, Н. Стевановић, Дим. Ј. Путниковић и Ст. Ј. Николић. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочитан је и примљен записник прошлога редовнога састанка. II. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 23. овог месеца, ИБр. 4285., којпм се шаље Савету на оцену „II. књига књижевних радова Н. Дучића, архимандрита." Савет је одлучио : да се ово дело може от! купити за потребу књнжница средњих школа.