Prosvetni glasnik

216

1'адња главнога просветног савета

се шаље Савету на оцену понуда, о прештампавању в Ботанпке за средње школе" од г. Ј. Педића. Саветје одлучио: да не може улазитп у решавање овога предмета докле год писац не поднесе дело с поправкама, које се у молби напомињу. VII. Прочитано је писмо г. министра просвете и цркв. послова од 28. пр. месеца, ПБр. 1200-, којим се пита Савет за мишљење о прештампавању „Хришћанског Катпхизиса". Савет је одлучио : да се ово дело овако какво је не може вшне прештампаватн за школску потребу. VIII. Прочитано је писмо г. министра просвете и Цркв. послова од 31. пр. месеца, ПБр. 1514., којпм се шал>е Савету на оцену „Збирка народних песама из Босне", од г. Милана Обрадовића, којимоли да му се ова збирка штампа о државном трошку за потребу књижница основних школа и за поклањање ученицима основних школа. Савет је одлучио: да се не^ може упуштати у оцену овога дела, докле год не би било штампано. IX. Прочитано је писмо г. министра просвете и цркв- послова од 20. пр. месеца, ПБр. 21.386, којим се ппта Савет за мишљење о квалиФикацнји г. Антонина Мајера, учитеља гимнастике у прашком ,,Соколу". Савет је одлучио: да се за преглед и оцену молитељевих докумената умоли г. д-р Богдан Гавриловић, проФесор Велике Школе. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 584-ти 16. (ребруара 1894. год., у Београду. Били су: аредседник, Ст. Марковић; редовни чланови: д-р Мил. Јовановић. — Батут, д-р В. Бакић, Јеврем А. Илић, Стев. Давидовић, архимандрит Фирмилијан, Срет. Ј. Стојковић и Лука Лазаревић, Пословођ, Мил. Марковић.

Прочитан је и примљев заппсник прошлога састанка.

II. Прочитано је писмо г„ министра просвете и цркв. послова од 14. овог месеца, ПБр. 2048., којим се извештава Савет, да је г. д-р В. Бакић, проФесор Велике Школе, постављен за редовног члана Савета. Савет је узео на знање ово саопштење. Ш. Прочитано је писмо заступника министра нросвете и цркв. послова, г. министра правде, од 17. пр. месеца ЦБр. 1388., којим се шаље Савету на оцену дело „Црквенске песме у нотном систему", од свештеника Жпвка С. Бранковића и Војћеха Шистека, учитеља црквеног и вотног певања у нишкој Учитељској Школи. Савет је одлучио: да се изабере нарочита комисија, којој ће се овај рад упутити на преглед и оцену с тим, да у вези с овим радом проучи и Савету реФерује: 1. Шта је све по овоме питању до сада урађено ? 2. Је ли овај правац у опште нрактнчан ? 3. Да лредложи најподеснији начин како би се по црквама могло завеста нотно певање место досадашњега примитивнога. У комисију су пзабрани за председника г. Ннкола ТриФуновпћ, свештеник; а за чланове комисије г. г. Јосиф Маринковић. Стеван Мокрањац и Танасије Поповић, предавач Богословије. IV. Прочитано је писмо г. миеистра просвете и цркв. послова од 8. овог месеца, ПБр. 1408., којим се пита Савет за мишљење о квалиФИкацији г. Светолика Стевановића, проФесорског приправника. Савет је прегледао сведоџбу овога кандидата па је нашао : да г. Светолпк Стевановић има прописне квалиФикације за предавача у средњим школама, ито за предмете природно-математичке групе. V. Саслушан је усмен реФерат г. Л. Лазаревића но молби г-ђе Данице Јанковића, учитељпце из Жаркова, која је молила да јој се заступничке године учитељске службе урачунају као привремене, те да може па основу тога полагатп практични учитељски испит, према иропису чл. 49. зак. о основним школама. Савет је усвојио мишљење г. Лазаревића и одлучио је: да се молитељци може одобрити оно што тражи.