Prosvetni glasnik

302

То су тице — Упамтите. децо, кад овако летп пуно тица, онда се то зовејато. Како се зове нуно тпца ? Луно тица зове се јато. Што су ове тице велике, а ове мале? — Ове су велике што су близу. А што су оне мале? Оне су за то мале, што су далеко.

Једна наиомена. Има много наставника, који нпкад у I. разр. и не цртају, а тоје велмка грех према настави и ученицима. Има неких, који цртају, а не објашњавају оно што се црта, и то је погрешка ; али има и таквих наставника, који дугим разговором о предмету, који треба цртати, одузму све време самоме цртању и муче своје ученике. Ни једно ни друго није добро.

Учитељ окрене таблу. — Шта је ово ? —

хита. Свако ово предавање треба поделити на два и три часа, а поделу речи на слогове мора добро знати сваки ученик, пре него што почне делити на гласове, јер ће му то врло много олакшати анализу речи. XXI. Горњи и доњн полукруг. Учитељ нацрта на табли круг, па га пресече на горњи и доњи полукруг. Иајбоље је побрисатп прстом. Је ли ова црта чптав круг? — А ова? Келико Је ово од круга ? Пола. Иа како ћемо звати оваку цргу, кад Је пола круга ? Полукруг. А ову? Опет полукруг. На којој Је странп оваЈ полукруг ? На горњоЈ. А оваЈ ? На доњој. Ка^о ћемо аватц овај полукруг, кад је горе ? 1'орњп полукруг. А оваЈ доле '< Доњп полукруг. Извадите таблице: Један! Два! Три! Узмите крижуље ! — Дигните у вис! — Пазите, да правимо горњи полукруг. Учитељ штапом тера с лева на горе *па на доле, а ученици за њим у ваздуху. Хајде још Један! — ХаЈде један мали! — Хајде Један велики ! — Доста ! Оставите крижуљеј! — Скрстите руке! Учитељ напише горњп полукруг. — Шта сам написао ? — С коЈе страпе почињемо горњи полукруг? — На коју терамо ? — А после ? — Напишпте! —ЈошЈедан! Хајде пуну таблу ! —Учснпци пишу, а учптељ обилази п поправља. Хајде да напишемо једну пуну врсту горњих полукруга, а сви да су састављени !

Шта је овај полукруг? Крило. А овај други? Крило. Виде ли се у ових тица ноге и глава ? А што се не виде ? Што су далеко. Волите ли и ви да цртате овако? Хајде цртајте! Нацртајте прво ове велике па после мало мање, па. све мање ! После се могу ђртати још п овп предметп :

* * Других часова треба цртати доњп полукруг на исти начин, као и горњп, само при томе треба пазити да сег увек почпње озго с леве стране, па да сертера доле и горе. Када се науче деца да цртају и доњи полукруг, онда могу много ствари цртати и са оба иолукруга. На пр.: