Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНП ДЕО

79

КЊИГЕ ПРЕПОРУЧЕНЕ ЗА ШКОЛСКУ ПОТРЕБУ. а) за уџбеник у Вел. Школи: 1.) Историја средњега века, од проо. Мил. ЗечевиЛа — расписом од 22. дедембра пр. год., ПБр. 24034. б) за уџбеник у Вогоеловији: 2.) Упутство за цркв. проповедништво Омилитика — од проФ. Светол. ~РанковиИа — расписом од 23. дец. пр. год., ЦБр. 1206. в) за уџбеник у средљим школама: 3.) Српска граматика за I разр. гимназ., од проФ. Љуб. СтојановиАа — расписом од 12. дец. пр. год., ПБр. 23128. г) за књнжниде средљих школа: 4.) Атомистика Руђера Ј. Бошковића, од проФ. Косте СтојановиЛа — расписом од 12. дец. пр. год., ПБр. 23127. д) за књижнице основних школа: 5.) Књиге Љубе П. НенадовиЂа, у 3 свеске — расписом од 10. јан' о. г., ПБр. 680. РАДМ ГЛАВНОГА : ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГА ПРОСВ. САВЕТА САСТАНАК 609-ти 28. деиембра 1894. год. у Београду. Бшш су: председник, Свет. Вуловић, чланови: Д-р Војислав Вакић, Д-р Мил. Јовановић Ватут, Д-р Вогдан Гавриловић, Д-р Јован Цвијић, Јевр. А. Илић, Димитрије Јосић и Ст. Давидовић. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочитан је актг. министра просвете и цркв. послова, од 18. ов. мес., ПБр. 24256., којим се извештава Савет о постављењу г. Светислава Вуловића, ректора Белике Школе, за председника п редовног члана Савета. Савет је примио к знању ово саолштење. II. Прочитан је и примљен записник прошлога састанва.

6.) Писма из Петрограда, од Радов. Кошути%а — расписом од 27. јан. о. г., НБр. 24519/94. 7.) Хришћанске врлине, од Јов. ПетровиКа, проФ. из Загреба — расписом од 17. јануара ове год., ПБр. 24521/94. 8.) Пољска привреда, аа школу п народ, од П. Т. ТодоровиИа — ЂаковчиИа — расписом од 17. јан. о. г., ПБр. 24518/94.

УМРЛИ СУ: Љуболир П. Ненадовић, начелник минист. иросвете у пенсији, прави члан Срп. Краљ. Авадемије, српски песник и књижевник, 21. јан. ове године у Ваљеву, а сахрањен је у Бранковини; — Ђитомир ШладеновиК, проФ. гимн., у пенсији, 23. јан. ове. год., у Београду; — Аврам Шаркови&, учит. основ. шк. у Балајинцу, округа топличког, 25. новем. пр. год., у Нишу; — Милка ТанасковиЛева, учнт. основ. шк. у Пепељевцу, окр. крушевачког, 22. децем. пр. год. у Београду; Ананије ШиливојевиК, учит. основ. шк. у Петци, окр. подунавског, 3. дец. пр. год.

САВШ

ш. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 28. ов. мес., ПБр. 24236., којим се шаље Савету на проучавање и оцену пројект о уређењу виших женских школа. Писмо гласи: Главном Просветном Савету. Више образовање наше женске омладине показало се, према досадашњим ресултатима, као недовољно и неподесно. У Вишој Женској Школи обраћала се већа пажња на интелектуални развитак, него на развијање осећања и воље, ма да је ово важније, особито за женски пол. Л.епе и корисне вештине, које треба нарочито да се негују у Виш. Жен. Школи, ученице не изуче толико, колико им је потребно за живот, него морају, пошто сврше школу, приватно да их уче, нарочито музику и ручни рад (особито кројење и шивење). Па и туђе језике не науче ученице ни толико, да би се могле користити литературом дотичнога народа.