Prosvetni glasnik

КРАТКП ПРЕГЛ.ЕД МОДЕРПОГ СТАЉА ЕЛЕЕТРОТЕХНИКЕ

121

Кад тому додамо, да се једном жицом може и телеграФисати и телеФонисати у исто време; да је сва земља обвијена телеграфским мрежама; да капитал уложен у ову људску творевину представља суму од неколико милијарди Франака; да број отправљених депеша само на енглеским линијама у прошлој години прелази 70 милијуна: онда је то, чини ми се, довољно да Вас побуди да размислите и уверите се о неоцењеним услугама, које телеграФија чини култури и човечанству. У прошлој години чињени су озбиљни покушаји, да се телеграФише без свезе помоћу жица између два места. Ргеасе у Лондону, 81;уеп80п у Единбургу, КаШепаи на ЛУапзее*). Успело се да се то постигне, кад одстојање стација не прелази 8 километара. То већ може да чини велике услуге у особитим случајевима (при опсадама, при бурама, у пристаништима), а Тесла држи, да је то незнатно према ономе, што ће имати будућност.

ТелвФонија. Нема ниједне примене, која се тако брзо развила и одомаћила, као примена електрике при преносу говора. Тек је 18 година од Ве11-овог проналаска прве справе саопштавања говора, а у градовима иоле културпијих земаља све веће куће имају телеФонску стацију, којом опште са ма којом другом стацијом из истог или оближњег места. Принцип „електромагнетичног телеФона" Ве11-овог овај је: Пред једном танком плочицом од меканог гвожђа на стацији 1 налази се један прост калем намотан жицом, натакнут на крај једног магнета. Кад ова плочица стане треперити усљед периодичног згушњавања и разређивања ваздуха произведеног говором иза плочице, онда се померањем плочице мења јачина магнетованог поља; а ово последње рађа, индукује, електричне струје у калему. Те се струје преносе жицама у једну исту такву справу на другој стацији, и измењујући магнетно поље ове справе, оне чине да плочица на стацији 2 доспева у онаква иста трептења, каква чини плочица на првој стацији. Ова треперења ') Е1ее1го1есћшзсће 2е1Ј8сћпЛ 1894, НеЛ 45. просветни гласник 1895 г.

саопштена средством ваздуха уву, пробуђују у овоме осећај чувења. Због двоструке трансФормације енергије (на стацији 1 механичка енергија претвара се у електричку, а на стацији 2 бива обрнути процес); и због тога, што на првој стацији сва механичка енергија устрепереног ваздуха не прелази на плочицу нити сва механичка енергија плочице на стацији 2 прелази на ваздух и уво , и због других губитака — звук, који се чује на другој стацији, много је слабији од оног произведеног на првој стацији; а за понеке гласове он није ни веран. Све то чини, те се помоћу Ве11-овог електромагнетног телеФона могло споразумевати тек до на неколико метара. Примена телефона почела је са изналаском микрофона. У овима електричну струју даје једна електрична батерија, а механичка енергија треперења ваздуха, и то делимично, примењена је само за модиФиковање отпора у колу, дакле и за измењивање јачине струје, која се шаље у телеФоне друге стације. Помоћу „микроФона са батеријом" могло се споразумевати удобно само у одајама једне зграде или у врло блиским зградама. Телефонирање на већим одстојањима и шира примена телеФона омогућена је тек употребом „индуктивног калема" од Едисона. У примарном колу овога стоје микрофон, батерија и индукујући или примарни калем. Варирањем јачине отрује у првом калему средством микрофона индикују се струје у секундарном калему и ове се преносе линијом у телеФон друге стације. Што већи број завоја у секундарном калему, тим већа и електромоторна сила на толико веће одстојање може се преносити говор телеФоном. Да би Вам дао идеју, колико се далеко може телеФонски кореспондирати, напомињем, да је 1-ог ов. м. отворена телефонска веза између Беча и Берлина, а то је од прилике колико од Београда до Цариграда. Немогуће ми је улазити у описивање микроФона разних конструкција, ни помоћних справа употребљених у телефонији, као ни у излагање разних система комутације између линија што везују абоненте са цен-

16