Prosvetni glasnik

68

СДУЖБЕНИ ДБО

РАСПИСИИ ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА РАСПИС старепшнама свију школа, о начину наплате испитних такса Поводом питања директора I беогр. гимназије о начину наплате такса, прописаних тачком 61-ом и 62-ом IV дела Закона о таксама за поновне, накнадне и приватне испите у нашим шкодама, нашао сам за потребно — радп подједнаког поступања, а и због олакшања контроле над таквим државним приходима — наредити: да се поменуте школске таксе од сада не наплаћују у таксеним маркама, већ само у готову новцу, који ће се на крају сваке рачунске године, уз потребни списак лида од којих је такса наплаћена, слати непосредно Главној Државној Благајниди. Ирепоручујем Вам, да се у будуће по овој наредби тачно управљате. ПБр. 3990. 21. Фебруара 1896. год. у Београду. Министар аросвете и црквених иослова, Л>уб. Ковачевић с. Р.

РАСПИС старешинама свију завода просветне струке Његово Величанство Краљ благоволео је указом својим од 24. о. м. одобрити решење Народне Скупштине од 20. о. м., које гласи: „При свима државним лидитадијама, у којима закони земаљски допуштају, да се место готовог новда полажу, за рачун кауција, поред осталог и државне или државом гарантоване хартије од вредности, примаће се и акције „Српскога Бродарског Друштва" са три четвртине њпхове имените вредности." Ово решење доставља Вам се ради знања и управљања. ПБр. 1800. 29. јануара 1896. год. У Београду. Министар аросвете и ?<ркв. аослова, Љ. Ковачевик с. Р.

УМРЛИ СУ: Милош ЗечевиЛ, пенсионов. про#есор Велике Школе, 5. #ебр. о. г., у Београду; — Илија ПоиовиЛ, предавач књажев. н. гимназије, 22. јан. о. г., у селу Валевцу (ср. заглав., окр. тимоч.); — Драгутин Тафанек, хонор. учитељ музике и певања у смедеревској н. гимназпји, 16. Фебр. о. г., у Београду; — Шата МилошевиЛ, учит. осн. школе у Црнајци, 27. дек. пр. г.; — Милева МиловановиКева, учит. осн. школе у Сипићу, 29. дек. пр. г.;— Ангелина Дујинова, уч. осн. шк. у Петровцу 22. Фебр. о. г.

РАШ ШВНОГД ПРОСВШОГ с&вш

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГА ПРОСВ. САВЕТА САСТАНДК 649-ти 3. јануара 1896. године у Београду. Били су: аотаредседник Жив. П. Симић; редовни чланови: д-р Мил. Јоваповић-Батут, д-р Драг. Т. Шијушковик и Јевр. А. Илић; ванредни чланови: Михаило МихаиловиЦ Миловаи Р. Маринковић, ВоГол>уб Тирић, ,/Буб. Миљковић, д-р Ђорђе С. Ђорђевић И Мијаило Станојевић. Лослово/ј, Мих. Марковић. I. Прочитан је и примљен записник 648. састанка.

II. Саслушан је усмени реФерат г. д-ра Мил. Јовановића -Батута, проФесора Вел. Школе, о квалиФикацији г. д-ра Карла Бадера, који је тражио место предавача у средњпм школама. Према реФерату г. д-ра Мил. Јовановића-Батута, с којим се у овом питању сложио и г. д-р Б. Гавриловић, као други реФеренат, Савет је одлучио: да г. д-р Карло Бадер има прописне квалиФикације за предавача у средњим школама и то из групе природних наука. III. Прочитано је писмо г. Министра просвете и црквених послова од 21. декембра пр. год., ПБр.