Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТЈШ ГЛАСНИК

Бр. 7. и 8.

ХУП

УКАЗИ ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА КРАЉА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ Увазом Њег. Ведич. Краља, од 9. јула о. г., отпуштен је из државие сдужбе — на оенову §-а 76. зак. о чии. грађ. реда — Павле Мајзнер, суиденат адекснн. и. гимиазије. Указом Њег. Ведич. Ераља, од 9. јуда о. г., ностављенн су, по потреби службе: у гор. милановачкој н. гимназији: за професора Стеван ШариК, нроФесор вед.-градижт. н. гпмназије; у алексиначкој н. гимназији: за прОФесора Јован Поилишан, проФ. књажевачке н. гнмназије.

Указом Њег. Ведич. Ераља, од 10. јуда о г., решено је, на основу чд. 1. закона о укидању наддештава н звавва, од 22. окт. 1886. год, да се укину ниже гимназије: алексиначка, гор.-милановачка, лозничка и свилајначка.

Указом Њег. Велич. Ераља, од 10. јуда о. г., решено је: да се усдед укинућа нижих гимиазија у Алексинцу, Гор. Милановцу, Лозници п Свидајнцу — на основу ч .1. . 2. и 3. закона о укидању надлештава и звања, од 22. окт. 1886. год., с погдедом на §. 33. закона о чиновн. грађ. реда — ставе на расподожење овп наставници: у алексиначкој н. гимназији: Тихоммр ЂорђевиЛ, Петар ПлпИ и Јован Поилишан, проФесори, Ђјјра ИлџК и Живојин ХаџиЛ, супленти; у гор.-милановачкој н. гимназији: Михаило РистиК, директор и проФесор, Ђура Врбавац, Јован Јаворац, Стеван ШариК, Стеван СтанојевиК и Светислав МатиК, ироФесори; у лозничкој н. гимназији: Алекс. СтаменковиЛ, дпректор и проФесор, и Драгутин ЈанковиК, проФесор; НРОСВЕТНИ ГДАСНИК 1896. г.

у свилајначкој н. гимназији: ДимитртЦ&^ГлексијевиЛ, директор и проФесор, Љубомир БирговиК, Никола ТодоровиА и Радов. ЈовановиК, нроФесори.

Указом Њег. Велич. Ераља, од 10. јула о. г., постављени су: у ужичкој реалци: за ироФесора Ђура Ђрбавац, нроФесор на расположењу; у вел.-градишт. н. гимназији: за проФесоре Јован Јаворац и Драгутин ЈанковиК, проФесори на расположењу; у књажевачкој н. гимназији: за нроФесора Петар ИлиК, проФесор на расположењу; за супдента Ђура ИлиК, супденат на расположењу.

ПРЕТПИСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ П0СЛ0ВА ДРЖАВНА ШТАМНАРМЈА Иостављење Претиисом Миппстровим постављен је за уредника „Сриских Новииа" Тодор ПоаовиЛ, начелннк окр. у пенсији, 9. јула о. г.

СРЕДЊЕ ШКОЛЕ Преметтаји Претиисом Министровим иремештенп су, ио нотреби сдужбе: у врањску гимназију: за учптеља цртања, прве кдасе, Андра СтошиЛ, учитељисте класе у дозничкој н. гимназији, 10. јула о. г.; у јагодинску н. гимназију: за учитеља цртања,' друге кдасе, Драгутин Буцек, учитељ исте кдасе у свилајначкој н. гимназијн, 10. јуда о. г. Разрешења Претписом Министровим разрешени су: у Еогословији: Стеван Мокрањац, учит. пев. у I беогр. гнмназији, од дужности хонор. учитеља нотнога певања, 20. јуна о. г.; 42