Prosvetni glasnik

326

у беогр. Вишој Женској Школи : Протојерсј Алекса Илић, хонор. вероучитељ; Ана ВлаховиИка. хонор. учитељпца цртања, и Љубица НачиЛева, хоиор. учитељица цркв. певања — 30. јуна о. г. у крагујевачкој Вишој Женској Школи: Љуб, М. ПротиК, Ђорђе А нђелковиК, Јован Шилихал и Иван ДамњановиЛ, ироФесори крагуј. гимн.; Стев. ЈовичиК. предавач, и Јосиф Цсе и Радов. Калиновић, учитељи крагуј. гими., од дужности хонорарних наставника — 20. јуна о. г. у алексиначкој н. гимнавији: Мина МиљковиК, предавач, и Даринка, НенадовиКева, учитељица жен. рада, 15. јула ове год. — услед укинућа ове н. гимназије; у гор.-милановачкој н. гимназији: Добросав Р. УрошевиЛ, предавач, и Даница ТомановиКева, учитељица жен. рада, 15. јула о. г. — иошто је ова школа укинута; у лозничкој н. гимнааији: Љубомир МиловановиИ и Радомир МајсгоровиК, предавачи, и Душан РогиК, учитељ језика, 15. јула о. г. — пошто је ова п. гпмназија укинута; у свилајначкој н. гимназији: Радомир КомненовиК и Милан АнђелковиЛ, предавачи, Божидар \ ЈоксимовиИ , учитељ музике и певања, и Роксанда СтојгЛевиЛка, учитељица жен. рада, 15. јула о. г—• услед укинућа ове школе.

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Постављења Претписом Министровим постављени су: у ваљевском округу: за сталног учитеља свих 4 разреда осн. школе у Рибници Адам СтанимировнК, приврем. учит. пстс школе, 16. јуна о. г.; у моравском округу : за стал. учит. II, III и IV разреда осн. школе у Бошњанима Милан СтеиановиЛ, приврем. учит. исте школе, 1. јуна о. г.

Разрежења Претппсом Министровим разрешени су: у крајинском округу: Јелиссшета СтевановаЛева, умитељица осн. жен. школе у Грабовици, 30. маја ове год.; у моравском округу: Алекс. СтојковиЛ, свештеник, учитељ осн. школе у Плани, 31. маја о. г.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ П0СЛ0ВА Р А С П И С свима средњнм и стручним нросветним заводима, духов. судовима и унравител,има варошких основних школа, о употреби телеграфа у званичној нреписци. Г. Мннистар иародне нривреде, писмом својим од 10. ов. мес., ПТБр. 10287., доставио мп је, да је званпчна коресподенција иутем телеграФа узела тако огромне размере, дасеједна добра четвртина иослова свију државних надлештава врши искључиво телеграФСким путем. Највећи део државних иослова, који се нрше телеграФСким путем, иоглавито су такве природе, да се п но садржини и по своме циљу без икакве штете могу отиравити и редовном поштом. Услед горњега писма г. Министра народне привреде препоручујем Вам, да се од сада телеграФОМ служите само и једино у случајевима најхитнијих и неодољивих иотреба и за ствари, које аисолутно не трие никаква одлагања, иа и тада да та саоиштепа буду увек кратка. ПБр. 11.416. 18. јуна 1896. год. У Београду. Министар иросв. и цркв. иослова, Љ. Ковачевик с. р.

Р А С П И С свима окружним начелствима и управи града Веограда, о молбама за премештај учит. осн. школа. Расписом Министра просвете и црквених послова од 14. ма.ја 1882. год., ПБр. 2829. (Просв. Зборн. стр. 1029.—1030.) остављен је рок до 10. јула, у коме учитељи осиовннх школа могу подносити молбе за нремештај из једног места у друго. Ну многи учитељи не управљају се по томе распису, већ иодносе молбе у месецу августу, па чак и у сентембру и октобру. Зато сам нашао за нотребно да ноновим номенути распис и наредим ово: 1. Који од учитеља (пли учитељица) жели да се премести у друго место, дужан је да ноднесе молбу министарству просвете одмах по Петрову дану а најдаље до 10. јула закључно. Молба треба да садржи у кратко главне и праве иотребе за прсмештај, два среза или два округа, а не по 10—15 места, да се о њима не може водити рачун. 2. У току школске године могу се подносити молбе за иремештај само у случајима кад је из ра-