Prosvetni glasnik

62

СЛ.УЖБЕНИ Дђ.0

жења добити, а у којем ће се иозиву назначити шта се ноименце има слати за овај шкодски музеј. ПБр. 29.377. Декембра 189(3 год. Београд. Застуиник министра иросвете и цркв. иослова, Министар аравде, А. Нинчи* о. р.

III 0 буџету аа ову годину Његово Величанство Крал., иа предлог министарског савета, и на основу чл. 65. Устава земаљског наредбом својом од 21. овог месеца наредио је: „да буџет државнмх прихода и расхода, који је за 1896. буџетску годину одобрен , важи и за наступајућу 1897. буџетску годину, докле Народна ( купштина буџет не реши". Ова највиша наредба доставља вам се радн ЗН8/ЕВ&. И упр8.ВЉЗ|ВВ<:Х. ПБр. 30.035. 27 декембра 1896 год. Београд. Мипистар иросвете и црквених иослова, Анд. Ниноли^ с. р. IV 0 иагинти ирнхода н обрачуна аа нрошлу годину Г. Министар Финансија актом својим од 16. јануара ове године Ебр. 778., упутио је министарству просвете распис ове садржине: „Да бп се завршнн рачун према чл. 1. зак. о изравнању буџетске године с. календарском могао у одређеном времену склопити, потребно је, да сва надлештва изврше што нре обрачун за прошлу годину и да се енергично старају, да што пре и све од до сада ненаплаћених прихода за прошлу годину наилате. Поред тога има случајева да поједина надлештва и ако су који ириход наплатила нису исти обрачунала и предала, и то, надлештва у Београду Главној државној благајници. а надлештва у унутрашњости окружним благајницама, те се тако врло често поједини приходи, и ако су наилаћени, не показују. С тога је потребно да се свако надлештво заузме, да што пре наплати ове приходе за прошлу годину и да изврши обрачуп. С тога ми је част умолити вас, господине, да изволите наредити свима надлештвима подручног

вам министарства, да иаЈенергичниЈе настану, да се сви приходи за прошлу годину што пре прикупе и да надлештва у Београду изврше обрачун с Главном државном благајницом, а надлештва унутрашњости с окружним благајницама до конца овог месеца". Препоручујем вам, да у смислу горњег расписа благовремено поступите. ПБр. 1013. 20. јануара 1897 год. Београд. Министар иросвете и цркв. иослова, Анд. НиколиЂ с. р.

V 0 наплати нореаа за прошлу годинт Гасписом министра Финансија од 5. јануара 1895. год. Пр. Бр. 493. нрописано је, да се од чиновника и осталих државних службеника који на државним касама примају своју зараду, наплаћује пореза месечно. Писмом својим од 2. о. м. Пр. Бр. 1952. миннстар Финансије известио ме је, да се ово наређсње не врши но свима надлештвима, те да има. чиновника од којих порез за ирошлу годину још није наплаћен. Да не би државна каса била оштећена лабавошћу оних органа, који порез наплаћују, то вам препоручујем, да ову ненаплаћену норезу од подручног вам чиновништва, ако такве има, наплатите до краја месеца Фебруара ове године. 0 извршењу ове наредбе изволећете ме известити. ПБр. 1522. 26. јануара 1897. год. Београд. Министар иросвете и црквених иослова Анд. НинолиЋ с. р.

VI Да начелства ноднесу пзвештај о неким издацима за прошлу годину Препоручује се томе начелству да оно ноднесе министарству просвете и црквеннх послова најдаље до 10. Фебруара о. г. кратак извештај о томе, колико је оно од 1. јануара до краја декембра прошле 1896. год. издало у томе округу: 1. на нлату и селидбене трошкове учнтеља, учитељица и њихових заступника; 2. на иенсију — издржање — учитеља, учитељица и њихових породица. Али се овде неће ра-