Prosvetni glasnik

63

чунати и она пенсија, која се деци и удовицама умрлих учитеља издаје на терет касе управе Фондова. Сем тога колико је за то време издато тамошњој гимнасији: 1. на плату свих иаставника с додатцима; 2. на њихове периодске повишице засебно; 3. на плату служитеља; 4. на благодејање ученика; 5. на научна средства; 6. на огрев, трошкове канцелариске и школски намештај; и 7. на кирију — закуп — зграде. Сви ови издаци треба да се тачно означе тако, како ће се одмах моћи видети, да ли је потребно, за колико и по којој партији иакнадни кредит отварати, а нарочито колико још треба на плату наставника средњих школа, на нлату учитеља и учитељица основних школа п на иенсију — издржање — учитеља, учитељица и њихових породица, јер се то доцније неће начелству признати ни одобрити. ИБр. 1595. 29. Јануара 1897. г. Београд. Министар иросвете и црквених ссослова, Анд. НиколиЋ с. р. VII 0 иозиву реаервних офицпра на триестодневну вежбу Указом Његовог Величанства ЈКраља од 1. овог месеца, нозвани су па тридесетодневно веџбање, ради усавршавања своје спреме, сви резервни официри пешадијски, артиљеријски, коњички и инжињерски, који су распоређени по трупама редовне војске. На основу овога указа, г. министар војни је наредио, да се нозову на практично веџбање и теорну спрему: 1. Резервни нешадијски официри у места својих дивизијских штабова а у две партије, и то: прва партија да дође на одређено место 15. овог месеца а 16. да почне веџбање; друга партија да дође 17. марта, а 18-ог да почне веџбање. 2. Гезервни ОФицири артиљеријски, коњички и ннжињерски да се нозову сви у једанпут у своје команде, тако да дођу 15. овог месеца, а 16. да ночну веџбање. Официрн из дивизијске коњице, веџбаће се код коњичких пукова сталног кадра и то: они из моравске и тимочке дивизиске области код 1 коњнчког пука у Нишу; они из шумадијске дивизијске области код III коњичког пука у Нишу, а

они из дринске и дунавске дивизиске области код II коњичког пука у Београду. Саопштавајући Вам ово наређење г. министра војног, препоручујем Вам, да га и Ви саоиштите онима који су резервни официри те да безусловно и на време следују овоме позиву за веџбање, и да нико од позваних не изостане од ове дужности. ПБр. 1906. 3. Фебруара 1897. г. Београд. Миниетар иросвете и црквених иослова, Анд. Николи* с. р.

VIII 0 штедњи канцеларијеког материјала, огрева и осветл>ења Г. министар Финансија сво.јим писмом од 3. овог месеца КБр. 1759 јавља како трошкови на канцелариски материјал, огрев и осветљење износе знатне суме по свима струкама државне унраве. С тога је у интересу државне штедње потребно, да се тај материјал и правплно набавља и штедљиво трошн. Саоиштавајући Вам ово, препоручујем Вам, да од сада огрев а по потреби и канцеларпске потребе набављате јавном утакмнцом и да их што је могуће штедљивије трошите. ИБр. 1945. 6. Фебруара 1897 год. Београд. Министар иросвете и цркв. иослова, Анд. Нинолић с. р. ПРЕПОРУЧЕНЕ КЊИГЕ Актом господина министра просвете и црквених послова од 30 Новембра пр. год. ПБр. 27911 препоручена је књига „ На Мирисном Златибору" од Срет. А. Поповића за књижнице основних школа.

Актом госиодина мннпстра просвете и црквених песлова од 12 Дек. пр. г. ПБр. 29102 ирепоручена је књига , Сриске дечје игре * за женску децу. скупио их и у ноте ставио Александар Јорговнћ, за књижнице основних школа.

Актом госиодина министра цросвете и црквених послова од 12 Дек. пр. г. ПБр. 29326 препоручепа је књига „ Сриски народ, црква и свештен-