Prosvetni glasnik

320

РАДЊА ГЛАВНОГА ПРОСВВТНОГ САВЕТА

42, Сава Антоновић, проФесор I. београдске гимназије, за Београд и срез орашки; 43, Сава МаксиК, проФесор врањске гимназије, за Врање и срез лесковачки без Лесковца и за Власотинце; 44, Светислав МатиК, проФесор књажевачке гимназије, за Књажевац и срезове: заглавски и тимочки; 45, Свегозар ОбрадовиК, проФесор нпшке гимназије, за округ топдички без Нрокушва; 46, Светолик РанковиК, проФесор Богослоније, за срез космајски; 47, Сима Златичанин , проФесор зајечарске гимназије, за срез брзопаланачки; 48, Сима То.чиК, проФесор I београдске гимназије, за Београд и срез пчињски; 49, Сима ТројановиК, проФесор III београдске гимназије, за Београд и срезове: масурички, пољанички и јабланички; 50, Сретен АџиК, проФесор Учитељске Школе, за срез алексиначки и варошицу Паланку; 51, Тихомиљ ЂорђевиК, проФесор учитељске школе, за срезове : белопаланачки и нишавскн; 52, Тома ТодоровиЛ, учитељ из Крушевца, за срез темнићски; 53, Урош БлагојевиЛ, учитељ из Београда, за срез бољевачки; 54, Чедомиљ ПетровиК, проФесор параћинске ниже гимназије, за Параћин и срез лепенички.

САСТАНАК 688-тн 30. аарила 1897. год. у Београду. Вили су: иредседник Мих. Валтрови редовни чламови: Ст. Ловчевић, Мил. Јовановић-Батут, В. Прокић, Дим. Довнјанић, Јеврем А. Илић, М. Иванић, Лука Лазаревик и ЉубомирМнљковик. Пословођа Савета члан: Ранко Петровнћ. I Прочитан је и примљен записник 687. састанка. II Пре поласка на дневни ред прочитан је у Савету члана-к „Безглавно Просветно Тело", штампан у 48 броју „Српске Заставе" од ове године, у коме се вређа и клевета цео Главни Просветни Савет као и аегови поједини чланови. Главни Просветни Савет, одбијајући од себе и својих чланова овај напад, у исто време одлучује: да се умоли г. Министар просвете и црквених послова, да изволи узети у заштиту Главни

Просветни Савет за нанесену увреду, на начин, који за подесан нађе. III Прочитано је писмо г. Министра просвете и црквених послова од 29 овога месеца, ПБр. 5434, којим се спроводи Савету на оцену молба г -ђе Маре М. Љубибратићке, која је молила да се превод „Корана" од њеног пок, мужа Миће Љубибратића откуни за поклањање ученицима виших разреда средњих школа о годишњем испиту. Пошто је ово дело познато члановима Савета одлучено је: да се „Коран" у српском преводу од иок. Миће Љубибратића може откугшти за књижнице средњих школа и за поклањање ученицима Мухамедове вероисиовести. IV Прочитано је писмо г. Министра нросвете и црквених послова од 24 овога месеца, ПБр. 5141, којим се спроводи Савету на оцену молба г. Милана Вујановића предавача, који је молио да се његов превод »Смак Света" откупи за поклањање ученицима средњих школа о годишњем испиту. Савет је одлучио: да се умоли г. Ђока Станојевић проФесор Велике Школе, да изволи прегледати дело „Смак Света" и Савету реФеровати о томе, може ли се оно употребити за ноклањање ученицима и вреди ли га ради тога откуиити. V Прочитано је писмо г. Министра нросвете и црквених послова од 24 овога месеца, ПБр. 5232, којим се спроводи Савету на оцену молба Мих. Костића књижара, који је молио за одобрење, да се његово издање »Одабране басне народне и уметничке С( може употребити за поклањање ученицима о; сновних и нижих разреда средњих школа о испиту. Савет је одлучио: да се умоли г. Милутин Драгутиновић проФесор II београдске гимназије, да изволи ово дело прегледати и Савету реФеровати о ономе за што молилац моли. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 689-ти 7. маја 1897. год. у Београду. Били су: иредседник, Мих. Валтровик; редовни чланови: д-р Мил.Јовановић-Батут, Ст. Т. Јавшић, Андра Стевановнк, Б. Прокнћ и Љубомир Мил.ковић. Пословођа Савета члан: Ранко Петрови!.. I Прочитан је п примљен заиисник 688. састанка.