Prosvetni glasnik

282

СЛУЖБЕНИ ДЕО

РАСПИСИ И 0ДЈ1УКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВ. ПОСЛОВА

Свима начелствима У прошлој години основано је у Београду „Српско Пчедарско Друштво" са задатком, да ради на распростирању рационалног пчеларства у Краљевини Србији. Од почетка о. г. друштво је почело издавати и уређивати пчеларски лист под називом , Пчелар". Л .ист излази у Београду један пут месечнОј а годишња му је цена 4 дин. Како је Главни Просветнп Савет на своме састанку, држаном 20. априла ов. год. донео одлуку, да се овај лист по својој садржини и по своме циљу нрепоручи за књизкнице основ. школа, п како су учитељи и свештеници у најпогоднијим приликама, да могу успешно утицати на ширење и унапређење рационалног пчеларства у нашој домовини, то Вам, 1 господине начелниче, ирепоручујем, да, у интересу иојачања привредне снаге нашег народа, нарочитим расписом наредите свима школскпм одборима у повереном Вам округу да за своје школе пошљу претплату уредништву листа „Пчелара", од кога ће имати несумњиве користи сви они, који се буду ода.ш на обрађивање и ове колико корисне, толико и занимљиве гране народне ириврдде. Сви досадашњи бројеви овога листа могу се добити преко уредништва или иреко свију наших пошта. ПБр. 7211. 1. маја 1898. год. Београд. Мииистар иросвете и црквених аослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

Свима Духовним судовима На основу чл. 3. закона у установљењу црквеног Фонда од 31. декембра 1882. год. а у договору са Архијерејским Сабором министар просвете и црквених послова решно је и под 23. мајем 1884. год. ЦБр. 529. расписом наредио:

1. Да касехраниоци свију цркава и манастира оне делове годишњег прихода, који су чланом 2. истог закона под б. и в. одређени за образовање црквеног Фонда, буду дужни од почетка 1884. рач. год. па у напредак предаватп надлежним дух. судовима који ће тај новац са списком тих цркава п манастира слати Управи Фондова на руковање. 2. За нрикупљање и предају овога прихода одређује се касехраниоцима рок по свршетку сваке рачунске годипе до 1. јануара. Духовни судови пак, дужни су прнмљепе суме од појединих цркава и манастира пошто се о тачности наплаћеног прихода увере најдаље до 1 Фебрура сваке године послати Управи Фондова на руковање, и 3. Духовним судовима ст-авља се у дужност да се старају о пзвршењу ове наредбе. Али, касехраниоци цркава и манастира као и духовни судови, не поступају по овој нареби услед чега ми се Управа Фондова актом својим од 6. маја о. г. ФБр. 3978, жалила, да духовнп судовп не само до 1. Фебруара, већ ни до данас нису послали Управи Фондова ни једне иаре за црквени фонд , а међу тим до сада су из истог Фонда изузели преко 6000 динара. С тога, у вези расписа мин. просвете и пркв. послова од 23. маја 1884. г. ЦБр. 529. најстроже наређујем том суду, да у најкраћем року од свију цркава десетн, а од манастира пети део прихода нанлати п новац што пре пошље Управи Фондова на руковање. У исто време да препоручи свима касехраииоцима цркава и манастира своје епархије, да се у будуће строго придржавају овог расписа и у одређено време шаљу том суду речени део прихода за црквени фонд. 0 прпјему и извршењу овог расписа, нека ме тај суд извести. ЦБр. 471. 11. маја- 1898. год. Београд. Министар аросвете и цркв. иослова, Андра Ђор-ђевиЋ с. р.