Prosvetni glasnik

574

С Л У Ж В Е Н И Д Е 0

у V и VI разреду 30 динара, у VII и VIII разреду 40 динара. 7. Благодејање одређује и расиоређује проФесорски савет по предлогу разредних већа. ПБр. 18293. 12. октобра 1898. год. У Београду. Министар аросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

Уиравитељима Виших Жеиских Школа Чданом 14. закода о уређењу Више Женеке Шкоде одређено је да се .оцева успеха ученичког" и ,прелазак из мдађнх разреда у старије" врши онако, како је то одређено чданом 20. закона о гимназијама. Оваком је одредбом закоиодавац очевидно ишао па то да оцењивање и превођење ученика мушких и женских средњих шкода, изједвачи. Ну како је новим законом о средњим мушким шкодама оцењивање и превођење ученика уређено друкчије него што је то бидо ранијим законом, то се у смисду и духу одредбе горепомеиутога чдапа 14. и у Вишим Женским Шкодама имају примениги основи новог закона о мушким средњим шкодама, које се односе на оцењивање и ирепођење ученика. Према овоме наређујем Вам, да се у погдеду оцењивања успеха, вдадања п превођења ученица новерене Вам шкоде из нижих разреда у више придржавате у свему одредаба закона о средњим шкодама, које се на ово односе (чдаиоии од 32 до 49), с тим, да, течајни исиити у Вишим Жеиским Шкодама имају бити на крају III и VI разреда, пошто су према утврђеном наставном пдану то разреди у којима се известан део наставе заокруг.вује, завршује, те ти разреди одговарају IV и VIII р. мушких средњих шкода, за који су течајни испити прописааи. ПБр. 19083. 23. октобра 1898. год. Београд. Министар просвете и цгквених послова, Андра Ђор-ђеви^ с. г.

Свима директорима средњих школа Међу уџбенике који се у средњим шкодама могу, у смисду расниса од 18. октобра ове године ПБр. 16125 употребити, можете уврстити и Аритмотику и Геометрију Мочникову за III п IV раз. ниж. гимн. у преводу Косте Стојановића и Ј. Стевовића, за које је дело Гдавни Просветни Савет на свом састапку од 31. маја 1897. г. СБр. 42. дао мншљење да се може као нрнвремени уџбеник употребити. ПБр. 19451. 29. октобра 1898. год. Београд. Министар иросвете и црквених иослова, Андра Ђор-ђеви!, с. г. т Свима директорима средњих школа Међу уџбенике, који се у средњим шкодама могу, у смислу расниса од 18. октобра ове године, ПБр. 16125, употребити, можете уврстити и Аритметику и Геометрију Мочникову за 1 и II раз. ниж. гпмн. у преводу Ђ. Анђедковића и Драг. Обрадовића, за које је дедо Главни Просветни Савет на састанку од 31. маја 1897. год. СБр. 42. дао мишљење да се може као привремени уџбеник употребити. ПБр. 19452 29. окгобра 1898. год. У Београду. Мннистар иросветс и црквених иослова, Андра Ђорђевић с. р.

УМР/1И СУ : Паун СаасиК, сунденат нишке гимназије, 13. сентембра, у Пироту; Јаков Смодлака, проФесор крагујевачке гимназије, 24. октобра, у Крагујевцу; Антоније ЦимбриЛ, учнтељ музике у ненсији, 15. октобра, у Нншу,

)