Prosvetni glasnik

У с л у ж б е

н и д е 0

573

4. Ученика, који не буде могао оиравдати свој изостанак од шкоде, разредни ће старешина оиоменути , у ионовном случају укорети, а у оба слуја ове ирве казне у школски дневник забележити, нзвестивши о томе и ученикове родитеље или старатеље. Ако ли би ученик и после овога од шкале изостао а изостанак не оиравдао, казниће се затвором. на ако и ова мера не помогне, онда се има искључити од редовног учења и упутити да разред доврши као приватан ученик. 5. Ученнк који недељу дана не би долазио у школу, и за то време не би давао пикаква гласа о себи и свом изостајању, сматраће се да је школу напустио. 6. Неуредност у погледу похођења школе доносиће собом смањивање оцене ученичког владања. Ако се на ученичке изостанке буде озбиљно назило и потребне мере, у горњем смислу, одмах нредузимале да се неуредност одмах у почетку сузбнје н спречи, онда ће и у нашој средњој тколи уредио похођење школе бити обично стање а реткост да има ученика с којим неоиравданим изостанком, к&ко управо и треба да буде. Ви ћете све ово саопштити наставницима и ученицима и иајозбиљније настојаватн да се све ово и овако врши. ПВр. 17.831. 5. октобра 1898. год. Београд. Мипистар ироевете и црквених иоелова, Андра Ђор-ђеви1п с. р.

Свима дирекгорима средњих школа У вези расписа министра просвете и црквених послова од 24. маја прошле ]'одине ПБр. 6437. препоручујем Вам да најозбиљније настанете да се за цртање у повереној Вам школп не употребљавају никакве друге црганке, већ само оне, које је издала Државна ШтамПарија п које су горњим раснисом препоручене. ПБр. 16.770. 28. септембра 1898. год. Београд. Министар иросвете и црквених послова, Андра Ђор-ђеви-ћ с. р.

Свима директорима средњих школа Почетком идуће рачунске године неће се средњим школама одређивати државна помоћ на ученичко благодејање, него ће се оно давати из уписнине, која је чланом 25. закона о средњим школама просветни гласник 1898. г.

овом и намењеиа. Ну како је количина новца иоја се уписнином добива знатно већа него сума коју је. министарство могло стављати на расположење за горњу сврху појединим заводима, те ће према томе и помоћ моћи бити већа и захватити већи број ученика, то сам према овоме, а на основу чл. 25. закона о средњим школама, утврдио ове основе за давање помоћи (благодејања) из униенпне сиромашним ученицима средњих школа: 1. Две трећине новца, добивеног уписнином у у почетку школске године, употребиће се на давање благодејања; једна трећина пак ће се увек издвајати и слати Управи Фондова за стварање Ђачког фонда средњих школа. Ако се на благодејање ученичко не би утрошиде ни оне две трећине, онда ће се остатак на крају шкблске године такође послати Управи Фондова на пригиод за 'Бачки фонд. 2. Ово благодејање могу добити они редовнн ученици средње школе, који су српски држављани, а сиромашног су стања, доброг владања и одличног учења , рачунајући ири том: а) да је сиромашног стања онај ученик, чијн родитељи нли чије имање не плаћа впше од 15 динара непосредне порезе на годину (у задругама: 15 динара на сваког задругара који је пореска глава); б) да је доброг владања онај ученик, коме ту ецену да разредно веће (чл. 36. закона), и в) да је одличног учења онај ученик, код кога резултат тромесечннх, односно годишњих оцена из свију научних предмета пређе оцену четири (4) без и једне слабе оцене из свију научних предмета и вештина, и 3. Благодејање се ученицима издаје месечно, а одређује се на три месеца, и то: а) за прво тромесечје на основу резултата годишњих оцена прошле школске године ; за ученике I разреда овај се резултат добива из оцена с пријемног испита; б) за друго н треће тромесечје на основу резултата оцена-претходних тромесечја. 4. Услови за одржање благодејања су исти, који н за добивање благодејања. Сиромаштво се доказује почетком сваке године. 5. Поновци н ученици који добнвају благодејање из каквог Фонда, задужбпне, од општине, среза и т. д, не могу имати ово благодејање. 6. Највећа количина месечног благодејања може бити: у 1 и II разреду 15 динара, у III и IV разреду 20 динара,