Prosvetni glasnik

РЛДЊА Г.1АВН0ГА ПРОСВЕТНОГА САВЕТА

нама и допунама у пакопу о урсђењу Вишс Женске III коле може нризнати квадиФнкација за класну Јчитељицу у Вишој Жснској Шкоди. VI За тим сс прешдо на говор о Наставннм нрограмима аа оснбнну шкоду. Но ирочитању- израђснога Нрограма за Науку Хришћанску, отворена је дебата о томе: да дн је потрсбно да сс нснрсд насгавнога програма свакога предмста истакпе и сам циљ наставе из тога предмета. Но завршетку дебате Савет је оддучио: 1) да сс испред програма за сваки предмет у кратко обедсаси и сам цпљ наставе за дотични предмет; и 2) да прсма овоме чданови Оавега г. г. Јован Миодраговић и Мидоје Вдајић скратс одредбу о циљу наставе Науке Хришћанске, ношто је она код овога предмета опширно издожеиа. Оснм тога оддученојс: да се умоди Комисија за израду нрограма из Науке Хришћанске за средње шкоде, да и она овај програм са стручнс стране прегдеда и о њему Савету своје мишљење поднесе. По том јс прочитан Програм из сраскога језика са словенским читањем. Како јс уз овај програм унесена и знатна кодичина грађе која се сматра као методичко упутство за предавањс овога предмета, то је Савет по свршеној дебати оддучио: да г. г. Миодраговић и Вдајић нрегдедају и овај Програм из срнскога језика, тс да у њсму изоставс све оно што не идс чисто у програм за наставу, па тако преправљен да ноднесу идућега састанка Савету на нретрес и оддуку. Тиме је овај сасганак закључен.

САСТЛНАК 731-ви 17. марта 1899. годинс Види су : Ирсдседник: Д-р Војислав Вакик, потиредссдник: Стеван Ловчевик; редовни члинови: Др. Свет. Радовановић, Архимандрит Кирило, Михаило Марковић, Сретен Ј. Стојковик , Јован Миодрагови!., Јован 1.\. ДокиК, Дука ЛазаревиК и Милоје Нлаји!.. Посдовођа: Петар Ј. Петрови!.. I Прочитан јс и примљен записиик о састанцима 720., 721., 722. и 724. у комс су учествовади у савстскоме раду и ваиредни чданови Главног Просветног Савета. II Прочитан је и примљен заиисник 730. састанка. просветнн гласник 1899. г.

III Ирочитано је пнсмо г. мииистра просвете и црквених послова од 16. марта овс годипе, ПВр. 2748. којим се Савету спроводи на оцену понуда г. Вожа Кнежсвића, ироФесора, да министарство, из извора, који му стојс на расподожењу, штампа другу књигу његових Принципа Историје, која носи назив: „ Проиорција у Историји". Савет је оддучио: да се за прегдед п оцену овога деда умоди г. др. Љубомир Недић, проФесор В. Школе у иенснји, који'је и прву књпгу прегдедао и оценио. IV Саслушан јс усмени извештај г. архимандрита Кирида као нредссдпика комисије за израду наставнога ирограма из Науке Хришћанске за средње шкодс, о наставноме плану из Науке Хришћанске за основну шкоду, који је по оддуци Савета на прошдоме састанку бпо упућен комисији на прегдед и оцепу. Комисија је мишљења: да би с обзиром на важност наставе овога предмета, иреддожеии ирограм ваљадо у некодико измепити, и извеснс иартије у појединим разредима проширити. Савет је, усвојивши изнесене разлоге за овакво мишљење, оддучио: да г.г. Јован Миодраговић, МиДоје ВлајиК и Дим. Путниковић, према напоменама и примедбама г. архимандрита Кирила, којс јс и Савет усвојио, предложени наставни програм из Наукс Хришћанске прераде и поднесу га идућој саветској седници на увиђај и оддуку. V Чдан Савета г. Милоје ВлајиА —• који због другнх сдужбених иосдова није био на прошдоме састанку, накомеје прочитан Наставни Нрограм из Срнскога Језика, и донесена оддука, да се тај програм пренрави и из њега изосгави опај део методнчкога упуства, који је уз ирограм унесен, — саопштава Савету своје побуде и разлоге, са којих је Наставни Програм израђен у ономе облнку, у којемје пред Савет изнесен и прочитан. Г. Влајнћ надази, да оно, што је, уз сами програм као донуна, унесено, нпје методичко упуство већ је то једна тачнија одредба ширега циља и потпунија одредба раснореда наставне грађе, која ће у раду школском отклонити многе пометње, које се обпчно п често дешавају, нарочито кад су програми дстаљисани, па за то он оетаје и даље нри томе, да из тога нрограма не бн требадо изостављати онај део, који иде као саставни део у сами детаљни програм за наставу, већ да остане онако како је изнесено у поднесеноме преддогу. Савет је поводом овога објашњења поново повео разго31