Prosvetni glasnik

ббб

ГАДЊА ГЛАВНОГА 11РОСВЕТНОГА САВВТА

тање карата" може прелоручити за кљижиде основних шкода. Савет је одлучио: да се за преглед и оцену ове књиге умоли члан Савета г. Милоје Влајић. III Прочитано је писмо г. министра нросвете и црквених послова од 26. маја ове год. ПБр. 4416, којим се шаље Савету на оцену и мишљење молба проФесора г. Андре Гавриловића, коректора Држ. Штампарије, који је молио, да се њсгово дело у рукопису иод називом „Свети Сава", историјскн преглед живота и рада, штампа о трошку министарства просвете и црквених иослова н употреби на поклањање учепицима средњих и виших школа. Савет је одлучио: да се за преглед и оцену овога списа умоли г. Љуба Ковачевић, проФесор Велике Школе. IV Настављен је претрес Наставнога Програма за Грађанске Школе и примљени су: 1. из Науке Хришћапске и Моралних Поука; 2. „ Земљописа; 3. „ Историје Опште и Српске и 4. „ Рачуна за I и II разред. Тиме је овај састанак закључен.

САСТАНАК 740-ти 28. маја 1899. године Били су : ирвдседник: Др. Војислав Бакић; иотпредседник: Стеван Ловчевић; редоани чланови : Др. Светолик Гадовановић, д-р Михаило ПетровиЦ Вогдан Ноиови!., Архимандрит Кирило, Михаило МарковиЦ Сретен Ј. СтојковиЦ Јован Миодрагови!., Јован Г Б. Докић, Дука Лазаревик и Милоје ВлајиЈ, ; ванредни чланови: Димитрије Путникови!.. Пословођа: Нетар Ј. Петровић.

I Прочитани су и примљеии записиици 731. и 739. састанка. II Како је г. Љуба Ковачовић, проФесор Велнке Школе, који је на прошломе саветском 'састашсу одређен за реФерента о књизи „Свети Сава", од Андре Гавриловића, ириватним нутем јавно, да му је немогућно примити се оцењивања овога дела, то је Савет одлучио: да се умолн г. Момчило Ивашгћ, про«>есор гимвазије Краља Александра I, да он ово дело нроучи и свој суд о њему Савету иоднесе. III Настављено је читање Наставнога Ирограма за Грађанске школе и то из Јестаственице. Саслушавши предложени Програм за овај предмет Савет је изабрао г.г. Михаила Петровића, Јована Докића и Димитрија Путниковпћа, да овај нрограм из Јестаственице за идући састанак ирераде тако, да из њега отиадне онај велики део систематике и сувишна теоријска страна нојединих предмета, те да се у њега унесе више практичнога паставнога материјала. IV Наставни Ирограми из Рачупа и Геометрије примљени су онако, како су их прерадили г.г Михаило Петровић и Срета Стојковић, чланови Савета. V Наставни Програм из слободноручног цртања примљен је по предлогу. VI За израду детаљнога Програма из Пол>ске Привреде (за сеоске школе) да се умоле г. Паја Тодоровић, секретар Мииистарства Народне Нривреде, и Димитрије Путниковић, члан Савета. Тиме је овај састанак закл>учен.

ШКОЛСКИ ЛЕТОПИС

ИЗВЕШТАЈИ НАДЗОРНИКА НАРОДНИХ ШКОЛА Извештај г. Д. АлексијевиКа, надаорника за округ ниротски Госаодину Министру иросвете и црквених иослова. У прилогу -|. част ми је послати Господину Министру листе и статистику о овогодишњим ис-

питима у народним школама овога округа и среза власотиначког округа врањског. Испити по дотичном министарском расиису обављени су свуда на најсвечанији начнн, особито по селима где први нут ове године од навале људи и жена често се није имало одушке. Ова наивна помпа многог сељанина усхпти и улије му жељу да се и његово дете назове ђаком.