Prosvetni glasnik

службени део

681

III разрсд Иримена процентног рачуна (процентни нринос, провизион, губитак, дара, рабат, ажија и есконт)— Рочно плаћање. Мере и новци српских и важнијих евронских земаља (Француске, Аустрије, Немачке, Ингдеске, Русије и Турске); њихово претварање у наше мере и новце. Једначине првог степена с једном непознатом кодичином. Примери из живота.

Геометрија Циљ; Познавање најглавнијих геометријских облика и правила. Представљање простих објеката нацртом. Мерење и израчунавање површина и занремина. I разред Основни геометријски нојмови. Три нравца простирања тела. Геометријска тела. површине и л иније (ивице). Тачка. Линије: праве и криве; ноложај правих. Сабирање, одузимање, множење и дељење правих. Мерење правих. Углови: постанак углова; врсте углова. Сабирање, одузимање, множење и дељење углова. Мерење углова. Цртање: Повлачење управних и паралелних; дељење правих и углова. Троугли : врсте троуглова по странама и угловима. Цртање троуглова. Четвороугли: врсте четвороуглова. Дијагонале. Цртање четвороуглова. Шногоугли; правилни и неправилни. II разред Нојам о једнакости сличноети и аодударности. Израчунавапе аовршина троуглова, четвороуглова и многоуглова. Круг: Обим, средиште и линије круга (полупречник, пречник, тетива, сечица и дирка). • Лук: Одсечак и исечак кружни. Положај два круга. Израчунавање обима и површине круга. Цртање најважнијих правилних многоуглова у кругу и око круга. Елииса: Њен посганак помоћу конца. Геометријека тела: правилна и неправилна. Ивице, рогљеви, површине (стране). Призма: тространа, четворострана и т. д. Оспова и висина код призме. Пирамида: тространа, четворострана и т. д. Њена основа и висина. Облица : омотачка иовршина, основа и висина. прооветни глдсиик 1899. г.

Куаа: омотачка новршина, теме, основа и висина. Лоата: средиште и полупречник; највећи лоптин круг. Цртање мрежа; призме, пирамиде, облице и купе. Вежбање у прављењу геометријских тела од хартије, иловаче и т. д. III разред Израчунавање иовршине и заиремине код призме, пирамиде, облице, купе и лопте. Практички радови у иољу : мерење дужи; дељење дужи; повлачење управних и паралелних из дате тачке; мерење и израчунавање површина на земљишту. Пренос земљишта на хартију по извесном размеру. Цртање : геометријских тела. Цртање иланова.

чвј ш Основи народне економије оа књиговодством Циљ : Познавање човека као члапа државе и друштва, његових потреба и извора за подмиривање истих. Упознавање с простим књиговодством. I разред Разне способности телесне и умне код људи, потребе за живот, разна занимања као средство за прибављање иотреба за живот. Чиниоци производње (природа, рад, капитал.) а) Природа : Земљиште и природни производи; нриродне снаге: ветар, вода и т. д. б) Рад: физички и умни, деоба рада врсте рада; прибављање сировине (земљорадња, шумарство, воћарство, сточарство, рударство) ; ирераЏвање сировина (занати и индустрија); разлике између сировина и прерађевина; трговина (крупна и ситна, унутрашња и спољашња ; увоз и извоз); пренос робе. в) Каиитал: његова улога у нроизводњи; врсте капитала: производни и привредни, стални и обртни; образовање капитала. Крупна и ситна нроизводња у индустрији и земљорадњи; машине и њихов значај у производњи. Слобода рада и утакмица; удружења за производњу (земљорадничке задруге и друге). Књиговодство. — Потреба бележења и вођења рачуна о својим иримањима и давањима. Појам о иростом књиговодству. II рааред Промет и размена добара, појам промета; услови и средства, ноја олакшавају иромет добара, 86