Prosvetni glasnik

Б Е ЛЕ Ш К Е

Изабрано је и ново часништво у управи: за нредседнива Аркадије Варађанин, за потпредседника Гавра Путник, за благајника Ђока Милић и за неровођу Кузман Мпловановић. За надзорника је изабран Мита Ђорђеввћ на место ироф. Тихомвља Остојића, дојакошњега надзорника. који је дао осгавку на ово звање. * Путовање српских учитеља по српским земљама у Угарској. За време овогодншњега великог н^колског одмора тридесет срнских учитеља, који раде у српскнм школама у Угарској (народним основннм, комуналним и вишим девојачким школама српскпм) пропутовали су један део српских земаља у Угарској, с лепом жељом : да што боље познаду крајеве и браћу своју, које иоходише; да утичу на зближење српских учитеља; да кроз српске земље (и ако су још под туђином) пронесу лепу српску песму, и, на нослетку, да добровољним прилозпма, које у своме путу, на концертпма, нрикупе, помогиу Српскн Учитељски Конвнкат. Учитељису походили ова српска места: Новн Сад, Стари Бечеј, Врањево, Велпку Кикинду, Мокрин и Меленце. У свима су местима приређивали концерте, на којима се разлегала дивна српска песма, уз одабране ноздраве, којима су учитељи поздрављалп сакупљене госте. Овпм путовање.ч српских учитеља иостпгнут је велики успех. Њпх су свуда предусретљиво дочекивали, те је иоред знатне материјалне користи, које ће од овога пуговања имати Српски Учитељски Конвикат, било и велике моралне добити. Мпоги учитељп су се овом прпликом међусобно зближшш и збратили, а сам карод у местима, кроз која су учитељи прошли, још је више заволео своју народну школу и своје учитеље, носноце просвете и свеколике културе. * Српски женски интернат у Загребу. — Почетком нове, 1900.-190 1

школске године отвориће се у Загребу интернат за сриску женску децу, која уче у средњнм и вишим школама у Загребу. Девојчпце ће у пнтернату имати здрав стан, добру храну и потребан надзор, а све за незнатну цену. Овај ће интернат отворнти и одржавати Доброторна Задруга Срикиша у Загребу.

Школе у Бугарској Дечја књижница у Софији . — У Софнји је основана дечја књижница, намењена ученицима софијских основних школа. Књижница ће се одржавати и иопуњаватп поклонима и улозима ученика и учитеља: сваки ученик плаћа годишње за кн.ижницу по 10 а учитељ по 50 стотинака (пара). У први мах књиге се неће издавати ван књпжнице, већ се могу чнтатн у чптаоннцп средом н субогом. Касније ће се давати књиге на позајмнцу п ван читаоппце. У управ;гоме је одбору 6 учитеља и 15 ученцка; нзабрана су четири књижппчара, два благајника и један секретар.

Педагошко Друшгво. — Недавно је у Софвји основано Педагопшо Друштво, с цпљем: да иомогне ироучавању разнпх педагошких питања, а поглавпто из области школске наставе у Бугарској. На оснивању овога друштва највнше је радило неколпко млађих бугарских учитеља, који су учили на страни иедагошке науке.

Школе у Ауотро - Угарсвој Испит зрелости у женској гимназији у Будимпешти. — У Будимпешти постоји женска гимназија. Ове годнне бнло је и исиита зрелости у овој школи. На исииту је било 24 ученица. 22 су ученице положиле овај исннт н призната им је зрелост;пет ученице је положило овај исппт с врло добрнм успехом, и међу њима је била и једна Српкиња (Аница Брашованова,