Prosvetni glasnik

204

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

н најважније нитање нашега јавнога живота, јер не треба сметати с ума, да ће наш народ, све док се оно не реши у доброме иравцу још дуго и дуго остати на путевима сумњивим, без истине, која треба да му указује иутеве у свима иравцима његова рада. % * Дух св. Саве об.теће данас по цедоме обзорју српском све српске шкоде. Он је и овде међу нама. Ја не видим његова дика, нити чујем његова гдаса, ади осећам и видим сву величину његову, осећам и видим да је моћ, поезија и слава Науке у Истини и Мораду.

ПОСЛЕДЊЕ ДВЕ ГОДИИЕ ЖИВОТА И РАДА ХАРАМБАШЕ БАЈА НИИОЛИЋА-ПИВ/БАНИНА (1684. и 1685. год.) ПО АРХИВСКИМ ПОДАЦИМА НАПИСАО ЈОВ. Н. ТОМИЋ

(НАСТАВАЕ И СВРШВТАК) Пошто су хајдуди нримили погођени новад и поделили га, уиутили су се мирно иреко Конавла, где не наиђоше ни на какву препреку. Али кад харамбаше стигоше у Котор, заједиички поднесоше извештај о свом походу и о догађају у Цавтату, и пожалише се провидуру Зену на поступак Дубровчана, како иду на руку Новљанима. 40 ) На два дана потом (17. септ.) стиже у Котор дубровачки канчелијер на нарочито послатој барци из Дубровника, да оправда господу од оптужбе, како нарочито иду на руку Новљанима и град снабдевају потребама, а у исто време да се потужи на хајдуке због последњег догађаја. Овај канчелијер нарочито се трудио да код провидура испослује да хајдуци врате новац добивен од запдењене стоке, тврдећи да она јесте чувана у турској земљи али за рачун Дубровчана. Ну то му није ништа помогло. Провидур му само одговори да му изгледа чудновато како то> може бити, да се не плени стока и не односи плен из крајева турских, а нарочито из околине Требиња, кад тамо Новљани, млетачки непријатељи, имају кућа и имања, кад отуда добијају прихода и с оружјем у руци противе се пролазу хајдука. 41 ) 40 ) ЛгЛет. ") У деиеши Зеновој од 17. октобра.