Prosvetni glasnik

828

ЦРОСВЕТНИ Г.1АСНИК

школама. Ја сам нослао распис свима шкодама о томе, како ће се вршити тај надзор, сноразумевши се претходно с г. г. шкодским лекарима. У исто време наредио сам, да се у свакој школи заведе нарочита књига, у коју ће г. г. лекари записивати резултате својих прегледа, те тако ће те књиге моћи да послуже у свако доба као извори за констатовање стања здравља ученика и ученица дотичне шкоде. Здравље ученика и ученица београдских основних шкода у овом времену је бидо у гдавноме повољно. Било је само појединачних побољевања. У опаснијим случајевима су и школе, у које су ишли такви ученици, биле распуштане на по који дан ради дезинФекФије, па су потом продужавана предавања даље. 0 свима таквнм сдучајевима ја сам извештавао министарство за сваки случај ионаособ.

III. Школске свечаности У овоме времену је била свето-савска прослава. Еао и сваке, тако и ове године је ова школска слава прослављена свечано. Ну, ове године је у вези са том сдавом уведена и једна новина: дечје представе у српском Народном Позоришту. Одмах по Св. Сави даване су две дневне представе за децу. Оба пута је игран Гастко Неманић од Бранисдава Нушића. Ове представе су јасно оживеле цео онај део историје, који се бави Немањом и његовнм сином Растком, потоњим првим архиепископом српским, и биде су права дечја радост. Потписати јс ступио у сноразум с Уиравом Српског Народног Позоришта, да се до краја школске године приреди још која представа за децу.

IV. Кретање учитеља У току овог времена народна школа у Београду је изгубида два вредна наставника: Милоша Велицког, вишег учитеља. и управитеља грађанске школе, и Драгољуба Петровића, учитеља III,, основ. м. шкоде на Дунавском Крају. Први се одликовао као дугогодишњи наставник својим савесним радом и управом школе, која му је била поверена; други је својом музичком спремом био од ведике користи за предавање певања како својим ученицима тако и ученицима. осталих разреда за светосавску прославу, шкодске забаве и друге свечаности. На место М. Велицког наименован је за привременог управитеља грађанске школе г. Илија Миљковић, виши учитељ, и за хонорарног учитеља цртања г. Војислав СтеФановић, свршени ученик уметничко-занатске шкоде у Минхену. На место покојног Драгољуба Петровића постављеиа јег-ђа Персида Ценићка, учитељица на Убу. — Како је г. Лазар Обрадовић, учитељ III, разр. осн. мушке шкоде постављен за вишег учитеља грађанске школе у Лозници, то је на његово место постављен г. Љубомир Марковић, учитељ из Шапца.

V. Зграде и дворишта Општина београдска је намерна ускоро да зида две нове школске зграде: једну код Саборне Цркве, а другу на Зеленом Венцу за потребу