Prosvetni glasnik

802

ПРОСВЕТНП ГЛАСНИК

Свима школским надзориицима Директор Метеоролошке Опсерваторије нисмом од 27 овога месеца Бр. 989, доставио ми је, да је потребно, да основне и грађанске шкоде, код којих постоје метеоролошке стације, имају један добар часовник, који би се дотеривао према сунчанику, када овај буде подигнут. Тиме би се добио врло важан елеменат и за метеоролошке податке, непогоде и за посматраље земљотреса, метеора и т. д. у метеоролошким стацијама. Пошто је цена ових часовника иста са ценом оних часовника које школе набављају, препоручујем Вам, да наредите, да све школе у Вашем округу, кад буду набављале часовнике, набављају их у споразуму са метеоролошком Оисерваторијом у Београду. ПБр. 5070 30 маја 1901 год. у Београду. Мипистар иросвете и црквених послова т Љ. КовачевиЋ с. р.

Школским иадзориицима Решењем својим од данашњега, ПБр. 5208 господин министар просвете и црквених послова одобрио је, да се књига „Посебна Педагогика" од д-ра Војислава Бакића, про#есора Велике Школе, може препоручити за књижнице народних школа, као и за помоћну књигу наставницима народних школа. Извештавато се о овоме ради знања и потребног саопштења свима школским одборима и наставницима у Вашем округу. ПБр. 5208 81 маја 1901 год. У Београду. Начедник Министарства просвете и дрк. послова Ст. ЛовчевиЋ

Школскид надзорницима Решењењем својим од данашњега, ПБр. 5209, господин министар просвете и црквених послова одобрио је, да се књига „Приче из светог Писма" од Г Б. Ивковића, учитеља у Београду, може употребљавати за поклањање учешцима виших разреда основних школа о годишњим испитима .