Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

803

Извештавате се овоме ради знања и потребног саопштења свима школским одборима у Вашем подручју. ПБр. 5209 31 маја 1901 год. у Београду. Начедник Министарства просвете и црк. послова Ст. Ловчеви-ћ

Школским надзорницима Решењем својим од данашњега, ПБр. 5210, госнодин министар просвете и црквених послова одобрио је, да се књига „Љубичица" од Ми'хаила Јовића, нрнвременог вишег учитеља грађанске школе у Београду, може употребљавати за поклањање ученицима нижих разреда народних школа о годишњим испитима. Извештавате се о овоме ради знања и потребног саопштења свима школским одборима у Вашем подручју. ПБр. 5210. 31 маја 1901 год. у Београду. Начелник Министарства просвете и дрк. лослова Ст. ЛовчевиЂ.

Одлука опшге седиице Касационог Суда о разулевању чл. 58, 59 и 60 закона о народним школама

Касациони Суд на питање које му је г. министар просвете учинио преко Министарства правде о разумевању чл. 58, 59 и 60 закона о народним школама донело је у општој седници својој ову одлуку: Претписом Господина Министра Правде, од 11 маја 1901 год. Бр. 5151, достављен је Касационом Суду акт Министра просвете и црквених послова од 8 маја 1901 год. ПБр. 4340, којим се тражи, да Касациони Суд, на основу тач. 2 § 16 зак. о своме устројству, донесе своју одлуку о разумевању чл. 58, 59 и 60 зак. о народним школама, а на име; Имају ли право на стан и огрев, односно на накнаду за стан и огрев: 1) учитељице, које су се затекле у служби, кад остану удове; 2) учитељице у пенсији, оставци или раније отпуштене, кад се као удове враћају у службу; 3) учитељице, које су се извршном пресудом духовног суда развеле са својим мужевима, као и оне којима је извршном пресудом досуђен одвојен живот од мужа; и 4) учитељице које су удате, али им муж као државни службеник живи у другом месту.