Prosvetni glasnik

1564

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Ви ћете гледати да по могућству и ову слику набавите, као и оне раније, за подручну Вам школу. ПБр. 14647 25 новембра 1901 год. у Београду. Министар просвете и црквених послова, Љ. КовачевиЂ с. р.

Овижа окружним начелствима Надзорници народних школа доставили су ми, да многе подидијске и општинске власти врдо често, и обично у радне дане, зивкају лично поједине наставнике и наставнице народних школа ради каввих незнатттих саопштења, предаје решења и других сдичних ситница. Како је овако поступање од неминовне штете по наставу а скопчано је п са знатним материјадним тешкоћама и жртвама код самих учитеља, то препоручујем томе начедништву да нареди свима подицијским и општинским вдастима у томе округу: да се сва саопштења овакве врсте, која среске и општинске вдасти имају достављати наставницима и наставницама народних шкода, врше преко шкодских надзорника, односно преко управитеља шкодског, како то захтева и обичан поредак ствари. У колико би пак за какав посао код ових вдасти био потребан и дични предстанак наставников, нека се позиви за то саопштавају дотичноме наставнику опет преко шкодске вдасти, надзорника односно управитеља шкоде, пошто је у свакоме сдучају неопходно потребно да шкодска вдаст буде у стању да контродише свако одсуство наставника-це и да им у сдучају потребе и могућности одређује замену, односно да одређује дан за дични предстанак. Нека се у будуће управљају према овоме све подицијске и општинске вдасти. 11Бр. 14214 4. децембра 1901 год. у Београду. Министар просвете и црквених послова /ђ. КовачевиЂ с. р.

УЧИТЕЉСКИ испити

За полагање учитељсљског испита пријавидо се 52 кандидата и то: 14 приправника и 37 приправница и свима је признато право на испит. Од ових кандидата није дошао на испит свега један и то Л.азар Саватић, заст. учитеља у Оровици, окр. подринског. Према томе бидо је на испиту 13 приправника и 37 приправница. У Пспитном Одбору биди су: председник и изасданик господина Министра просвете, г. Драгутин Антић,