Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

1563

БГкодскол Надзорнику Његово Високопреосвештенство Архиепископ београдски и Митрополлт Србије, г. Лнокентије, као председник Гдавног Одбора Друштва за подизање храма Св. Сави, актом својим од 11. октобра о. г. учинио ми је представку да с прикупљањем придога за овај свети храм иде врдо споро, и у исто време замолло да се скрене пажња како школским управама тако и свима наставнидима народних гакола да они, као најпозванији за ову ствар и кад је реч о патрону наших школа, о Светитељу Сави, треба и од своје стране да учине што могу да се замисао о подизању храма што скорије оствари. Ви ћете с тога скренути пажњу свима подручним Вам наставницима, да се у својој околини заузму са што всћом љубављу и преданошћу за ову ствар; да настану да се, ако буде могућно, образују и нарочити одбори за прикупљање прилога, ма било и најнезнатнијих, у кратко: да ураде све што до њих стоји да се мисао о иодизању храма српском просветитељу Св. Сави по могућству што пре и оствари. ПБр. 12826 23. новембра 1901 год. У Београду. Министар иросвете и дрквених послова, Љ. Ковачевић с. р .

Директору гшшазије Решењем својим од 22. овога месеца, ПБр. 14584, госиодин Министар просвете и црквених послова одобрио је, дасекњига: „Оснони Математичког Земљописа" од проФесора Петра Андрића може употребити као привременп уџбеник у гимназијама. Извештавате се о овоме ради знања и потребног саопштења наставницима ГеограФИЈе у повереној вам школи. ПБр. 14584 24. новембра 1901. год. У Београду. Начелник Министарства нросвете и дрк. послова. Ст. ЛовчевиЋ.

Свииа Директорипа Гилназија У картограФској радионипи Министарства војног израђена је у бојама слика Енеза Милоша Великог, онако као што су раније израђени и ликови Његовога Величанства Краља Александра I. и пок. Краља Милана. Слика је укусно израђеиа, и цена јој је два динара по комаду.