Prosvetni glasnik

1*

СЛУЖБЕНИ ДЕО

3

можете бити равнодушни према овој иемилој појави, кад она спречава правилан рад на народном просвеЛшвању. И за то, скрећући вам пажњу на ово, ја Вам препоручујем да настанете, сваком згодном приликом, уз припомоћ полицијске власти, да се такве књиге и слике не само не растурају и не долазе до руку гаколске омладине, него да их у опште сузбијате и станете на пут њихову ширењу, где год би Вам се за то указала прилика. Учитељима ставите у дужност да и они мотре да ли се овакве слике и књиге растурају у њиховој околини, па да то Вама, као и најближој полицијској власти одмах достављају. ПБр. 6368 3. јула 1902. год. у Београду. Мннистар просвете и црквених посдова, Драг. СтаменковиЋ с. р.

Свима Директорила Средњих Школа Како према члану 24. закона о средњии гаколама величина гаколарине, као и ослобођавање од ње (по чл. 26. закона), зависи од количине непосредне порезе коју плаћају ђачки родитељи, то ће од сад ученици, при упису, бити дужни подносити уверења од дотичних пореских одељења о количини непосредне годишње иорезе, коју илаћају њихови родитељи или њихова имања. На основу ових уверења вргаиће се наплата школарине, а сама уверења задржаваће се ради иравдања неједнаке наплате гаколарине. Тако ће псто и родитељи, који имају више од двоје деце у средњим школама, бити дужни подносити уверења од школе у којој имају још деце на школовању, сем случаја где су сва деца у једној школи. Плаћање половине школарине у овом случају вреди само за оне родитеље који имају вигае од двоје деце у гимназијама или реалци, али не и у другим средњим, стручним школама. ПБр. 6574 4. јула 1902. год. Министар V Беогоаду просвете и црквених послова, Драг. СтаменковиЋ с. р.

Свима Школским Надзорницима Препоручујем Вам да свима учитељима и учитељицама народних школа у повереном Вам округу иоверљивим путем саопштите каквом сте оценом оценили њихов рад у овој шк. години, ако оцена није спораа (чл. 57. зак. о народ. гак.). Ово је потребно да одмах урадите да се не би поједини учитељи обраћали молбама минпстарству просвете или лично долазили у Бооград да се известе како сте их оценили, и, на тај начин, лзлагали с*е залишном трогаку.