Prosvetni glasnik

4

НРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

У исто време саолштите им да се Вама обраћају и за оцене Из ; ранијих година, ако су ии непознате, па желе да их сазнају. ПБр. 7188 4. јула 1902. год. Министар у Београду. проевете и дрквених послова, Драг. Стаменкови-ћ с. р.

Свима Школскил Надзорницима По чл. 86. т. г. закона о народним школама да.то је школским надзорвицима право да постављају управнтеље у основним школама, а чл.. 74. јасно је одређсно. који ће се учитељи, у подељеним школама, узимати за управитеље. Међутим, ја сам сазнао, да су у понеким школама постављени за унравитеље млађи учитељи. Пошто се ово начелно коси са законском одредбом, по којој за управитеља у подељеној школи треба поставити једног од старијих и бољих учитеља, то Вам препоручујем да^ после свршеног овогодишњег учитељског распореда, учините измене у досадашњој управи у појединим школама у повереном Вам округу у колико за сад није у духу законске одредбе. Где би пак имали разлога да кога од млађих учитеља задржите или поставите за управитеља, да ме известите у којима је школама тај случај и каквим се побудама и потребом то правда. ПБр. 7447 9. јула 1902. год. У Београду.

Министар просвете и црквених нослова, Драг. Стаменковић с. г.

ОДЛУКЕ МИНИОТРА ПРООВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА 0 КБИГАМА

Г. Министар просвете и црквених послова одобрио је, по саслушању Главног Просветног Савета, да се могу у средњим, стручним и народним школама употребљавати ове књиге: А.) за књижнице: 1. 0 моралном васиитању у нагиим школама , од Петра С. Протића г проФесора — за књижнице народних гакола (ПБр. 7498, 9. јула 1902. г.). 2. Косово, од д-ра Николе Ђорића, лекара — за књижница средњих и народних школа (ПБр. 7505, од 9. јула 1902 г.). Ова књига још и за поклањање ученицима- виших разреда гимназије. Б.) за поклањање: 1. Св. Сава, II књига, од Срдана Новаковића и Велимира Петровића, учитеља — за поклањање ученицима виших разреда основпих школа