Prosvetni glasnik

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ

637

уђу у њу. Ово ја за основну школу тии теже, што чланци који се позајмљују, треба да буду не само угледи правилнога говора и писма, него још својом садржином морају одговарати умном нивоу ученика, који је у основној школи на ниском ступњу. Наша је популарна литература, особито дечја, и иначе нејака, те је потребно много обазривости и рутине при састављању једне такве читпнке. У том случају, чланци се морају редиговати ; али се то редиговање сме ограничати само на измене неподесних места и израза, и свега што одступа од правилности језика или ортограФије (разуме се од чланака у прози); иначе се оригинал не сме мењати. Састављачи су овај приицин, с погледом на унутрашњу редакцију (мењање израза, скраћивање или заокругљиваље чланака и др.), одлично провели. У томе су прави мајстори. Али, што се тиче сиољашпе стране, нисмене обраде, — и овде искаче јако на видик велика немарност. У највише случајева преписивале су се најбрижљивије погрешке и недоследности у писму, без икакве корекције. Ми смо упоредили известан број чланака Доситијевих, Змајевих и Милићевићевих; и изнећемо знатније недоследности и погрешке у редиговању, с особитим обзиром на правопис н интерпункцију.

49. Само то добро унамти, да кад га год видиш у кући, не излази из рупе, да те чудо не нађе* (Басне Досит., књ. I, стр. 91. — Изд. С. К. 3.). 50. Она с тим иезадовољна. лакомећи се на више, почие нреизобиљно кокош с јечмом ранити, желеАи да јој по два јајета иа дан снесе (Васне I, стр. 177). 51. » ... Ни за што ли не мислите него за трбу!...* (Васне I, 169).

Само то дооро уиамти, да кад год га видиш у кући_ не излази из руие, да не страдаш (Читанка, стр. 63). Али она није била тим задовољна. Желила (з1с) је да јој ковош снесе по два јајета на дан. Зато је иочне врло много хранити јечмом (Чжг., 102). Зар ни о чем другом не мислите него само о трбуху!? (Чит. 161). — Ваљда?!

52. КаА је сЈива рипа, Уг(1 ршп уоса, И с!оши б18 (;о('а, 8гса зи пага рипа. Тако_ тоје зе1о, ВисИ тг уезеЈо. (»Моје зеЈо, 8 ро Јуапи Тгпакот; Срп. Читанка од Ст. Новаков., књ. I, 1895'. стр. 110). Хета зјготаћа ; А кас! је га зе1о, 8е1о Лгдпе се1о, 81о$а пат је јака. МПо тоје зе1о, ВисИ 1111 уевеЈо! (стр. 111). Ра ко 1)1 па§ каг'о, ) Кас! (И^пето 6а§е? и т. д. ј

Ред је душа туна; врти нуни воћа; у дому чистоћа; срца су нам пуна. — (аш) Тако! моје село, буди ми весело! (Чит., 96).

Нема сиромаха; а кад је за село, село арегпе цело ; — (з1с) слога нам је јака. — (б1с) I Мило моје село, буди ми весело! (Чит., 97). Изостављена чнтава строља.