Prosvetni glasnik

В Е Л Е Ш К Е

335

господских кућа", а такво учење било је нротивно духу времена и косило се са јункерским уобраЈбењезг. Наравно да се Рохову могло ово оно замерити, али поред свега тога мора му се признати у заслугу, што је он први потео да се бавп реФормисањем основно школске наставе и што је основао школе, које су биле узор онога времена, У историји немачке педагогије име Рохово забележено је златним словима и он .је са пуним правом просван немачким Песталоцијем.

ЈАВНЕ ЗАХВАЛ.НОСТИ

Акционари Младеновачке задруге на X сиојој скуиштини, на иредлог своје управе, одредиди су иомоћ Фонду сиромашних ученика и ученица школе вар. Младеновца у 75-04 дин.. и управа је ову суму положила Фонду ове школе.

Г. Д-р Воја Вељковић, бив. министар и народии иосланик, ирнликом свога доласка у Љу овију, посетио је ондашњу школу и изволео је подарнти истој школп 20 ди1Г. у сребру, да се за ту суму набаве књиге и раздаду о испиту добрим учепицима.

Г. г Бока Брачинац нар. иослаиик ноклонио је школској књижници у Лучици 1 књигу ; ,Материнско Дарство."

Г. Милисав Ђорђевнћ економ ср. расадника у Ражњу, ноклонио је 3 ком. књига: »Иољопрнвредни календар" 5 за 1905 год. да се разда вр. добрим ученнцима ражањске школе.

Г. Владимир .Јовановић трг. члан Фирме Влад. Јовановић и Еомп. из Београда, нри нроласку кроз село Кулу, свратио је у школу кулску и том приликом, дао је дссет (10) дин. школи кудској, те да се за ту суму новаца, набаве књиге и да се ноклоне добрим ученицима о годишњем испиту.

Г. Милутин Богићевић, трговац поклонио је ратарској шко.ш 10 (десет) комада разних књига у врлдности 0.20 (шест дин. 20 п.) да се раздаду ученицима-цама о испитима.

Г. Александар Пржић, наставник гимназије у .Гесковцу, поклонио је школи вел. градиштанској 30 комада саобраћајних карата округа пожаревачког у вредности 90 динара, да се о годишњем испиту награде одлични ученицп н ученице ве .1. градиштанских осн. шкома.

Пок. Вогић Николић—Пушњак, трговац из Витежева, на еамртном часу 13 априла ове године завештао је школи витежевској једно повеће звоно, н наредио је свом брату г. Илији да исто набави. Г. Идија је одмах поручио звоно за школу и потребан новац положио Фабрици.