Prosvetni glasnik

366

ИРОСВЕТНИ гллсннк

У одсуство рачуна се време које се редовним путем и унапред изиште, а никако самовољни изостанци. Проценат радника-ца на приватном одсуству не може бити већи од 5°/ 0 .

У погледу боловања, радпици-це имаће ова права: а), радници-це који иису "провели на раду пуну годину дана, у случају болести неће имати плату за време док болују; б), радници-це који су провели на раду нреко 1 до 5 година имаће за месец дана боловања целу плату, за два месеца по половину и за 4 месеца по четвртину плате: в), радници-це који су провели на раду преко 5 до 10 година имаће за 3 месеца целу плату, за 3 месеца половину плате и за 6 месеца четвртину плате; г), радници-це који су провели на раду преко 10 до 15 година имаће за 0 месеца целу плату а за 6 месеца половину плате; д) радници-це који су провели на раду преко 15 до 20 година имаће за 8 месеца целу плату а за 4 месеца половину плате; и ђ), радници-це који су провели на раду преко 20 година имаће целу плату за годину дана. Радници-це под б, и в, ако буду боловали преко рока, који је овим чланом предви^ен, неће имати више никакву иомоћ и престаће даље битп радници Државне Штампарије дотле док заводски лекар писмено не изјави да су опет способни за рад. Ово важи и за оне раднике под а), ако буду дуже од 1 месеца дана боловали. Радници-це под г, д и ђ, ако буду боловали преко годину дана, сматраће се као ипвалиди и Управа ће им по одобрењу Господина Министра просвете одредити помоћ из буџетске позиције за издржавање изнемоглих радника; а у случају да оздраве и опет постану способни за рад, што има да се утврди писменом изјавом заводског лекара. вратиће се на своју редовну дужност, са платом, коју су пмали пре него што су се разболели. Ове измене важе од дана када их одобри Министар просвете и црквених послова.

На основу § 9. Устројења Правитељствене Књигопечатње усвојио сам ове из мене чл. 55 -а и чл. 55-6 Допуне ТариФи по којој се плаћа зарада свима раденицима Државне Штампарије од 26. априла 1900 г. ПБр. 2543 и одобрио сам да се у будуће по њима исплаћује раденицима зарада за време боловања и одсуствовања.

Члан 55-6

ПБр. 6458. 19. маја 1906 г. у Београду.

Министар просвете и црквених иослова,

Анд. Нико/жЂ с. р

Напомена. За схидање ирава на одсуствовање и бодовање, рачуна се све време ироведено на раду у Државној Штамиарији, било оно са прекидом иди' без врекида.