Prosvetni glasnik

370

ПРОСВЕТНН ГЛАСНИК

ниусом, као што је на Мичердиховом апарату, који се види на сдици, а издељена кружпа плоча је стална и сад се Никод ђ с нониусом обрће тако да нониус кдизи по периФерији издељене кружне плоче. Налажење угда обртања полариЧЛИк . Ји. а зационе равни каквом кварцовом плочом Д уУИ&Ј Јј или раствором бива на сдедећи начин. ' Ш к, ''гШИШр^г Стави се натриумова светдост пред а Ч ^ ш Ј јг у с , па се онда обрне Никод 1) за 860°. Ж ^а време овог (пуног) обртања јавља се у видном пољу двапут тамнина, у којим су едучајевима Николи : а и 1» укрштени. Чим се на горњи начин добида тамнина тј. чим су се Николи укрстиди, ставља се на место д кварцова плоча исечена управно на осовину кварцову. Осовина _ цеви ађстоји управно на кварцовој пдо^ у- чи. Посде уметања кварцовендоче, видно % поље постане јасно. Садсе обрће Никод I) дево или десно дотде, док се опет појави тампина. Нека је прочитоње без Сд. -34. ндоче (кад се јавила тамнина) било: « 1( а нека је и г прочитање с плочом, кад се јавила тамнина — тада је величина обртања подаризационе равни:

д,

Ако је нека друга пдоча п пута дебља од пређашње, обртање подаризационе равнипод утицајем те плоче биће п пута веће, тј. биће:

Д„ = п (« 2

*|)-

/ е \К7\ о|/ц 1 е а с ђ Ј)

I «

Дакде, обртање поларизационе равни расте пропорционално дебљини пдоче. Кад знамо обртање подаризационе равни дејством какве пдочс, дако је наћн,за кодико обрне поларизациону раван нлоча дебеда 1 м. м. Треба изСл ' 35- меритн дебљину употребљене пдоче у м. м. на онда подедити нађено обртање дебљином пдоче и то ће бити обртање на 1 м. м. дебљине.