Prosvetni glasnik

302

КРООВЕТНИ ГЛАСНИК

свестрани надзор и да. се о њима и у бедежник уписујо, трудиће се вигае и сами, да своје мане исправљају, а тиме ће олакшати и васпитачииа да постигну главни васпитни цр1 Љ. А ко би се пак завело да се свргпеним ученицима IV разреда уз сведочанство издаје и попуњен бданкет о телесном развнтку и душевним особинама њиховим, онда би то корисно носдужило и наставницима гимназија, за ученике који продуже школовање, и трговцима и занатлијама, за оне који оду у трговину и.л и на занат. Износећи ово своје гледиште иред васпитаче нашега подмлатка, ја жедим, да се о овом веома корисном васпитачком послу и остади заинтересују што више и да се он, у интересу нашега општег добра, свесрдно прихвати и што марљивије врши. Вожидар Д. Радуловнћ учихељ

ПРИПРАВНИ РАЗРЕД

(НАСЈАВАК)

Доста разговара! Идите кућама на ручак, Како ручате дођите овамо у школу (показујем руком). Хоћемо да идемо тамо у „Браник" (део Мајданских шума, сахат хода од школе)... Јесте ли сви дошли ? — Ко хоће да понесе ову чашу за воду? — Де метни је у торбу! Ко хоће да пије лепе воде нека дође овамо! Полако... Полако!... На извору усред шуме сви се водом обредимо, па сви скупа певамо. Једни оду после и нахватаЈу рака, а ја их покажем приправницима... Ио шуми се разлеже: „Ура! ура"!... Пењемо се на врх једне велпке кречне стене која је као усађена у брдо преко од извора. Висока је до 30 м. На њој узвику.јемо и певамо, на њој их оиомињем да се чувају кад су сами, с ње посматрамо окодину и разговарамо уживајући у дивној панорами природној. 1 Показујои разне врсте дрва, шуму, реку, планине, брда. Из свега тога разговора и нриправници имају по неку нову реч и израз научити.

1 Испрва ое чудах кад видех како сеједан шестогодишњи мушкарчић заносно наслонио на окомак друге стене, па нас и понор с те висине гдеда, а мајка поред њега безбрижно преде. Како ли би нежна васпитаница градова претрнула кад би своје дете на тој висини видела! А ово чедо природино научило је да само собом управља од раних година и да се на све опасностп навикне, те му обичне изгледају.