Prosvetni glasnik

378

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Чл. 15. Шкодски одбор решава где и како ће се уштеђени новац давати на приплод. Не могу се куповати хартије од вредности, које подлеже мењању курса. У благајни не треба да буде више од 50 динара. Хартије од вредности чувају се у благајни општине. Чл. 16. Школски одбор с учитељскин већем решава од случаја на случај о вишцима који ће се употребити за сиротне ученике. Поклони и легати поступно ће се употребити на исти начин, ако дародавци и легатори нису за њих учинили нарочити распоред. Постунно може се уз школску штедионицу образовати и скромни резервни фонд. Чл. 17. Управни трошкови подмирују се из општинске помоћи, вишкова од интереса и могућих прилога од треће стране. Плагу управнику одређује школски одбор.

Ова правила ступају у живот 1. јануара 1910. године као покушај за неколико година, Школски одбор задржава себи право да у свако доба измени начин управе са штедионицом, да одреди рок тра јања или њено укидање и да у опште може донети и друга решења по овој ствари. У случају да се штедионица укине, улагачима издаће се уложени новац заједно с интересом, а са остатком, који се не може поделити постуииће се по чл. 16. ових правила.

АНКЕТ& 0 ШКОЛСКИМ ШТЕДИОНИЦАМА У ШВАЈДАРСКОЈ

Швајцарска је пуна разних штедионица, Ретко је место које нема општинску, поштанску или какву приватну гатедионицу. С тога се први мах сматрало за излишно оснивање и нарочитих школских ште дионица. Па и са чисто педагошкога гледишта било је зебње, да ће ученици у штедионицама постати тврдице, да ће услед претеране жеље за штедњу подкрадати родитеље, да ће се истицати богатија деца изнад сиромашне; а све то да ће баш обрнуто утицати на морално васпитање ученика, ради чега су штедионице у хпколама и засноване Све то учинило је, да је у Швајцарској објављена анкета о школским штедионицама и тражен одговор на ова два питања: