Prosvetni glasnik

728

Просветни гласник

Ово превођење воддће се уредно и тачно. Ово важи и за живину. Сва превођења вршиће се по принципима науке. Исто тако уводиће се и свака промена — продаја или угинуће, клање каквог брава итд. Добивени новац комисијски продате стоке или живине уводи се у дневник прихода са имања. Месо и маст од закланог брава има се увести у магацинску књигу итд. Продаја, клање или замена производа са имања или стоке, претеклих или непотребних за људску и сточну исхрану или обраду имања, подлеже одобрењу Министарства просвете, а по образложеном предлогу управе школе или течаја. Ово одобрење за живину, јаја, поврће и друге ситније производе може бити начелно, а за остале поименично. У хитном случају продаје или клања Министарство ће и накнадно одобравати, ако то управа школе. образложи и потврди уверењем власти или ветеринара (види обра-! зац бр. 13). Члан 25 У књигу носива јаја убележава се сваког дана на левој страни колико је од разне живине добивено јаја. Уз то и новчана вредност према пијачној цени. На десној страни, колико је кога дана издато за кухињу, а колико одвојено за насад или пијацу (види образац бр. 14). "> Члан 26 У књигу приноса са земљишта уводи се што се са имања добије: поврће, зелен, кромпир, бостан, жито за људску и сточиу храну и друго, пошто се претходно комисијски премери, преброји и процени по количини и вредности. Поврће и друге свакодневне намирнице уноее се свакодневно у магацинску књигу, а жито и друга сточна храна по жетви или прибирању плода (види образац бр. 15). Члан 27 У инвентар непокретног имања уводе се све зграде, главне и споредне, које су одређене за школу и школско газдинство, затим поименично па-рцеле појединих култура земљишта као и евентуални број чокота у винограду или број дрвета у воћњаку и сл. (види образац бр. 16). Члан 28 У општу књигу уносе се месечни изводи у новцу из свих материјалних књига и то: на левој страни сва примања, а на десној сва издавања (види образац бр. 17). Члан 29 Управа домаћичке школе и сталног течаја мора се старати да се имање ради рационално, да би се принос са имања могао