Prosvetni glasnik

Општи део

- 727

према таблици оброка. Наставница кувања дужна је унети у требовање и вредност артикла по количини (видји образац бр. 9), Члан 20 Књига дневних утрошака за домаћичке школе и сталне течајеве је саставни део магацинске књиге. Води ое по приложеном обрасцу (види образац бр. 10). Члан 21 Књига потрошног материјала води се углавном као и магацинска књига. У њу се уноои сва роба која се набави за школу или течај, сем животних намирница. Ова књига води се на обе стране — паги«а1рно. На левој страни, где се убележава све што се набави, садржи рубрике: редни број, датум, од кога је набављено и по коме докумеету, затим долазе вертикалне рубрике у којима се убележавају набављееи артикл1и по количини и цени. На деоној страни убележава се по рубрикама коме је и колико издато, шта је евентуално направљено од набављеног материјала, као: од платна укројено рубља, од лоја скуван сапун и др. Набављене ствари према комисијском реферату уносе се у магацинску књигу или иввентар ствар« (види образац број 11). Сваког дана се на страни издавања према требовању уписује утрошена количина артикала, а закључак се врши исто тако као и код магацинске књиге. ♦> • Члан 22 У инвентар се уписују све ствари које има школа или течај. Води се на табацима државног издања. Како многе ствари дугим служењем постају неупотребљиве, управитељица школе или течаја подносиће комисијоки предлог за расходовање дотрајалих ствари, и увек само на крају школске године и по завршеном течају. Кад Мивистарство просвете одобри расходовање, ово ће се уписати у инвентар (образац државног издања). Дупликат инвентара налазиће се у Мшшстарству просвете. Члан 23 У књигу муже уписиваће се на десној страни сваког дана, као принос, млеко добивено од муже. На левој страни на што је млеко утрошено. Ако се направи сир, бутер, кајмак, уписује се на десној страни као расход и уноси се у магацинску књигу као приход. У књигу муже ставља се вредност како млека. тако и справљених производа (види образац бр. 12). Члан 24 У књигу стоке и живине уводи се сва стока и живина и све промене као: превођење прасади у назимад, телади у јунице јунад, ждребади у ждрепце или о.мице, јагањаца у шиљежад итд.