Prosvetni glasnik

Општи део

1117

Упоредр с упознавањем књижевних дела учиће се у вишим разредима и најглавиије из поетике и метрике. То ће се знање, стечено кроз четири виша разреда, свести у УПГразреду у систем. Настава ће се вршити у свим разредима по 4 часа недељно.

На основу § 19 Закона о средњим школама, а по саслушању Главног просветног савета С.бр. 530 од 17 јуна 1940 године, прописујем ову

ДОПУНУ ј наставним програмима ИЗ -ХЕМИЈЕ И ХИГИЈЕНЕ У СРЕДЊИМ, УЧИТЕЉСКИМ И ГРАЂАНСКИМ ШКОЛАМА

У VI разреду гимназија и реалки, VI разреду реалки, VIII разреду гимназија, II разреду учитељских школа и IV разреду грађаиских школа: Увод. — Опасност од напада из ваздуха. Средства и начини ваздушних напада. Бојни отрови. — Дефиниција и физичке особине бојних отрова. Дејства бојних отрова и њихова подела. А. Надражљивци: 1) Сузавци (Хлорацетофенон, бромацетон, бромбезилцијанид и бензил бромид), 2) Кијавци: ароини (дифенил хлорарсин, дифенил арсинцијанид, дифенил-амин-хлорароин и други). Б. Ћелијски отрови: 1) Загушљивци или плућни отрови (хлор, фозген, дифозген, хлорпикрин и други), 2) Пликавци (иперит, лујзит). В. Прави отрови (угљен моноксид, цијановодонична киселина). Пасивна заштитна средства. — А. Лична заштита: маска (упознавање са маском и њеним деловима, правилно и брзо намештање маске и вежбе у ношењу маске у миру, кретању и раду; најчешће неправилности у монтирању и намештању маске и слично; приказ апарата са кисеоником и заштитног одела. Б. Скуина заштита: склоништа (врсте склоништа и њихово уређење; обилазак склоништа и заштитних ровова где их има). Напомене: 1) По могућству приказивање у нижим разредима само имитација бојних отрова, а у вишим разредима и самих бојних отрова и вежбе у пролазу кррз собу са сузавцем.

16 октобра 1940 године у Београду IV бр. 14146

Министар просвете Д-р Корошец с. р

5

I X е м и ј а