Prosvetni glasnik

1152

Просветни гласник

. 19-Х-1940 год, Прослава Јадранског дана у школама.

75 ■ IV бр. 1 4351 На молбу Јадранске страже од 10 октобра 1940 године, Министарство просвете одобрава да се о овогодишњој прослави Јадранског даиа, која ће се обавити 31 октобра ове године, могу одржати у свима школама .једночасовна предавања о мору, састављена са свима потребним обзирима, која ће претходно прегледати и одобрити директор односно управитељ школе. По наређењу Министра просвете, за начелника Одељења за иаставу Драг. Галијан с. р.

76

IV бр. 14453

22-Х-1940 год. Екскурзије ученика се имају благовремено пријавити Дирекцији државних железница.

Министарство саобраћаја Г.д .Ј№ 80396 40 доставило је Министарству просвете акт следеће садржине: „Са 1 октобра о. г. ступила је на снагу нова путничка тарифа, која одређује да приликом школских екскурзија управа односне школе треба да" екскурзију пријави писмено на 8 дана пре поласка воза којим се жели путовати, и то оној Дирекцији државних железница на чијем се подручју налази полазна станица (чл. 12 тач. 10 тарифе). Пријава мора бити састављена према узорку 6 (исте тарифе). Међутим, иоказало се да поједине школске управе нису упознате са овом новом одредбом, већ поступају према одредбама дотадашњ-е тарифе. Стога се моли Министарство да изволи упутити школске управе да се код школских екскурзија убудуће управљају према одредбама нове путничке тарифе." По наређењу Министра просвете, за начелни:. Одељења за: настзву Драг. Галијан с. р.

IV бр. 14631

77

Према § 65 Закона о народним школама издају се сведочанства само. оним ученицима који су завршили IV разред основне.

25-Х-1940 год. Издавање сведочанстава ученицима основне школе. Међутим, примећено је да поједине школе. управе народних школа издају сведочанетва и онима који су завршили I, II или III разред основне школе. У- оваквим случајевима треба издати само уверења, у која се