Radničke novine

раздаадти друштво „Породица Ратника", који ће бити службено овлашћен орган за дељење и скупљање помоћи. Ово друштво имаће пододборе у свима срезовима и општинама. |Танаснје Димитријевић| молер ИЗ Лесковце рањен је тешко у борбама код Авале и прексиноћ од рана умро у болници. Он је син нашег старога друга из Лесковца Стојана Димитријевића. Био се нарочито истакао у лесковачком штрајку у коме се, на штрајкачким стражама, јуначки носио и борио са жандарима које су плаћени полицајци туткали на нас за рачун капиталистичких експлоататора. У једном таквом сукобу умало што главу није изгубио. Слава другу Танасију Димитријевићу!

Ма т за Туцовићем

Уредништву Радничких Новнна Потресени смо дубоко вешћу коју прочитасмо у нашим Радничким Новинама о погибији нашега омиљенога друга Туце. При помисли да нашега Туце више нема крв нам се у жилама леди и срце наше чупа. Зар да наш Савез на својим збвровима не чује звонки глас нашега Туце? Али авај! Стварност вели: Да, Туце више међу нама нема! Да и ми се на жалост н с болом у души нашој морамо

помитири да њега нема више. Али њега нема само физички : његов рад и дела његова остаће вечита успомена код нас. Ми ћемо његове брошуре и књиге и његову „Борбу" са још већом л>убављу читати и његовнм путем којим мас је он упутио ићи све до коначие нобсде: до уништења капитализма који у утробн својој носи ратове и који је главии кривац његове смрти, и до завођења Социјализма у коме нема ратовз и који је за човечанство спас! У то име неки је слава другу Туци, нашем Учитељу! Београд За Савез Металских Радника Р. Јовановић Уредништву Радничких Новина Много ме је поразила вест о погибији нашега милог Димитрија Туцовића, највећег борца за Општу Социјалистичку Ствар, Право и Слободу потлачених. Слава ти друже Туцовићу и нека ти је вечити помен међу нама! Мили друже Туцо, твоја ће нас сен пратити у најве-Ј ћим нашим борбама које си ти започео. Крагујевац С. Тимотијевић берберски помоћник

За Радничке Новине ДОБРОВОЉНИ ПРИЛОЗИ Драгутин Јагодић, 1 дин., Д. Ћ. 1 дин., Димнтрије Златковић 1 дин., Обрад Петровић 1 дин., Коста Ђурић 0-50 днн.,Јулијус Шикнајер 0 50 аин. Сви кројачки радници.

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ (ТЕЛЕГРАМИ ПРЕС-БИРОА)

СИНОЋНИ ТЕЛЕГРАМИ Још један војвода

ност повољну по Србију и Тројни Споразум, она ће можда на пролеће устати против Турске.

Крагујевац, 13. декембра. — Врховни Командант, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар телеграфисао је 4. декембра ђенерзлу Живојину Мишићу, да га је наименовао за војводу. Офанзива у Француској и Белгији Лондон, 11 декембра. — Француски коминикеод 11 декембра у 3 часа по подне јавља о,а су савезници напредовали на линији између мора и Лиса. Немачки напади испред Ломберзида одбијенн су. Белгијска војска бацила је извесна своја одељења на десну обалу Изера, на југу испод Димида, и организовала одбрану моста. У Шампањи Французи су освојили 400 метара непријатељских ровова.

Немачки авијатичари Лондон, 11 декембра. —Један немачки аероплан летео је јутрос изнад Довера и бацио једну бомбу која је пала у један парк. Експлозија није причинила никакву штету. Аероплан је одмах одлетео преко мора. Бечки парламенат Беч, 11. декембра. — Кореспонденц биро има вест из Париза да су Парламент и Сенат једногласно и без дискусије усвојили пројекат закона о привременој буџетској дванаестини и да су ратификовани војни декрети који се односе на разне предузете мере. Парламенгарна је сесија закључена.

Лондон, 12 декембра.—Наступање савезника наставља се. Савезничке трупе потискују Немце и одржавају се на задржатим положајима. Енглези за Србе Лондон, 12. декембра. — Комитет за помоћ Србима објављује преко листова нов позив за прилоге који ће имати да ублаже патње храбрих Срба. Комитет речитим изразима описује сјајне услуге које је Србија учинила еавезницима и спомиње огромне губитке које је претрпео српски народ. Комитет завршава казујући да су већ прикупљене суме исцрпене а да му нови прилози нису стигли те просто не сме помишљати на последице. Балканска Федерација

Мирољубиви папа Беч, 12 декембра.—Кореспонденц бироу јављају из Рима да је Папа приликом пријема Светог Колегијума о Божићу, одговарајући на адресу Кардинала, изјавио да на жалост његова хришћамска иницијатива за обустављање рата није крунисана успехом. У пркос томе Папа ће употребити и даље све своје напоре да се рат обустави и да се ублаже његове жалосне последице. Оскудица у рицинусовом уљу Париз, 12. декембра. — Немци оскудевају у рицинусовом уљу које је неопходно потребно за моторе на аеропланима и аутомобилима у тренутку кад вуку велике терете.

Париз, 12. декембра. — „Пти Паризијен“ пише: Балканска федерација је на доброме путу од ваше последње победе и додаје да су Румунија; Србија и Грчка готове да ■ с-Л

признају Бугарској граннцу Енос Мидија а можда и излазак на Родосто. Бугарска Не очувати неутрал-

Уништен један немачки аероплан Париз, 12. декембра. — Енглези су Бајелу оморили један од она два немачка аероплана што су летели из^д Хазебрука. »

Власник и одговорни уредник Драгиша Лапчевић, новинар.'

Французи о Србима Париз, 12. декембра.— „Матен" пише: Мала Србија једним дивним и херојским гестом тако је избила старога бсчког ћесарл да овај види клко му трострука угзрска, аустријска и чешка крупа дрхће на глави и прети да спадне при првоме његовом царском катару. „Радикал“ пише: Српски су успеси заиста знаменити. Скорашња српска победа представља један капиталан догађај херојске борбе не само по своме значају већ и по поукама које из њега истичу. Срби су жртвовали један велики појас своје територије да нагнају Аустријанце да се боре на једноме згоднијем терену, па предузевши одлучно офанзиву, у место -једне обнчне победе задобише један колосалан триумф. Потученн непријатељ није се могао више повући у реду имајући иза леђа реку коју је ваљало прећи. За белгијске бегунце Од продаје белгијских заставица у Француској у корист белгијских бегунаца добијено је до сада милијун франака. На Кавказу Петроград, 12 декембра. — У пределу Дута (Кавказ) непријатељ покушава надирање у више праваца, али је свуда одбивен и морао се повући. На осталим тачкама фронта није било никакве промене. ЈУТРОШЊИ ТЕЛЕГРАМИ

Руси заробили 68 официра и 4.000 војника Петроград, 13. декембра. Званично. — На левој обали Висле општа ситуација је без битних измена. Између доњег тока Висле и Пилице борбе вођене 12. декембра имале су мање огорчени карактер, сем у граничном пределу Пилпце, где се воде јаки бојеви, нарочито са Аустријанцима на доњем току Ниде. У том пределу 11. ов. м. заробили смо 68 официра и око 4.000 војника. У Галицији, на целом фронту, ситуација је повољна за руску војску.

На северу од Мени-а а источно од р 0 . вова које смо заузели 10 ов. м. заузели смо једну шуму јако утврђену. На северо-западу од Мени-а и на исток од Перта дефинитивио смо отерали непријит.-љ* из ровова у којимл се још одр. жазао н сад је у напшм рукама ц ела прва одбранбена линија. У Аргони, у Ш у. ми Грири, одлучно смо одбили 5 непрц. јатељских иапада. У околини Вердена и поред снега и магле напредовали смо на фронту Бурвеј-Вокоа. У пределу Кизи, Боа де Форж 18 километара северно од Вердена наша тешка артилерија ућуткавши непријатељеве батерије и митраљезе, дала је могућности нашој пешадији да се помакне у напред код Сен Мијела. У шуми Еји и у шуми Апрмон наша артилерија натерала је непријатеља да у нереду евакуише више ровова. У Доњим Вогезима напредовали смо 1500 метара од Сирсеја ка Везузу, на 32 километра источно од Линевила. Белгијанци ^пробијају немачку линију Петроград, 13. декембра. — Јављају да су Белгијанци учинили продор на немачким позицијама на Изеру и да се чврсто држе. Опет Албанија Рим, 12. декембра. — Агенција Стефани јавља из Валоне. Има неколико дана како се сазнало да се у Валони спрема покрет који има за циљ да обори све власти. Од јутрос чуле су се пушке на неколико места у вароши. Талијанска колонија еклонила се у Талијански конзулат. Конзул је тражио од адмирала Патриса да сиђу на обалу мрнари са ратне лађе „Сардења". Енглеска жари и пали по Египту Лондон, 12. декембра. — „Дели Телеграф“ јавља из Каира да је египатски министарски савет решио да збаци великог Кадију и да на његово место постави једног Египћанина.

Французи учинили један скок од 150 метара, други скок од 100 метара и заробили 80 војника Париз, 12 декембра.— На северу између мора и Лиса било је с времена на време артилеријске борбе. Од Бетине до Артса, а између Лоса и Ритоара ми смо 12 у вече учинили један скок од 150 метара у напред; доспели смо до раскрснице железничке пруге између Лоса и Ритоара и Лоса и Вермела. Наша је артилерија срушила караулу на путу од Ексулет до Суше. Код Сен-Лорана, близу Араса напредовали смо 100 метара. Између Араса и Оазе докопали смо се на северо-истоку од Албера једног дела села Лабоазел и једног рова, заробили смо 80 војника и узели једну митраљезу. На северу од Роа-о-Лити (близу Литона) заузели смо један немачки ров. Резултати ових напада, који су вођени са пуно одушевљења, одржани су. На југу Оазе у пределу Таје близу Рибокура наша артилерија упалила је један непријатељски шанац и изазвала јаку експлозију; она је тако исто испреметала одбранбене непријатељске радове на висоравни Нуврон близу Виши Сир Ен. На Ену и у Шампањи било је артилеријске борбе; више немачких напада између Ренса и Аргоне били су одбијени. У пределу Пер.та и Мосбле Ширлис продужили смо наше напредовање и консолидовали наш положај.

Купите добровољне прилоге за Радничке Новине

О Г Л А С Мппкм ДРУ гове к °ј’ и зна ЈУ р А е се на ЦЈШЈШМ лази Мита Јакиновић обућар да се јави на адресу Стојан Манић у кући Дине Маздића, Лесковац. 2—3 Два продавца “ „ н и “ т ш ра т ц р и а *“ Р “: ничких Новина. Услови повољни. Обратити се штампарији Гутемберг. Дивојин Ђокић ски из Крагујевца Ненадовића бр. 32. тражи своју мајку Ђенодију и брата Радомира из села Пасковца ср. јадранског окр. подринског који су приликом бежања од Аустријанаца напустили своју кућу. Моли сваког ко ма шта буде о њима знао да му јави на горњу адресу. 4 —10 Тражим мужа бравара аз Београда, редова VII пука II позива I батаљона, нека се јави својој породици у Лесковац. МПГТН РР св аки онај ко би знао да ме ЦШЈШ БС извести у којој се болници налази мој рањен син Ђорђе А. Станчић редов 3 чета 2 батаљ. 2 прекобројни пук комбиноване Дивиз. да се извести Алекса Станчић, Пирот* 3—3 ЂаНС свих Р аз Р еда гимназије спре|Ја1\<с мам за полагање разредних и приватних испита. Никола Богдановић фил. IV гадине 11. Царице Маре 11.

Штампарија „Гутенберг" Милана П. Стефановића — Ниш.

Ј