Ratnik

198 КЊИЖЕВНОСТ

у пудању 30, гимнастика 56, Фехтовање 26, и стројево образовање 52 пута. — Молитва, заклетва, дужности дисциплине и гимнастика пада понајвише у 1. и 2. недељу, стројево образовање почиње тек у 5. недељи а сви остали предмети у трећој. — Пада уочи да на гимнастику највише сати долази, а затим на стројево образовање. Објасњавајући поЈедине струке треба при предмету молитве, заклетве по т, д. најпре да се командант упозна са карактером и својствима рекрута, затим ваља им дати два три дана слободна, да се у свој полошај лакше нађу. У овај одел спада уповнавање војника са владалачком особом и Фамплијом, са старешинама одозго степено до батаљоног команданта. Односно обште обвезаности и дисциплине треба рекрутима у прве две недеље само у опште објаснити зашто је на службу позват, шта војна служба од њега захтева у време мира и у време рата, као од браниоца отаџбине. Тек од треће недеље почиње, гарнизонска и стражарска служба п остало, у вези са дисциплином и обвезаности. За поучавање у стражарској слуби. израдио је у једној чети један официр, од земље један предео земљишта са свима променама, те је теориско предавање на том релиФу и практично показивано с-толико успеха, да је виша власт наредила, "да се таке слике по свима четама заведу. У одељку о вршењу слубе треба војнику разјаснити рокове обвезне службе, какове чинове, награде и отличја може према способности и раду получити пт,д. у слободно време треба да му његов надзорник (каплар или стари војник) повторава оно, што је у школи шредавато а после тога, да се слободно време употреби на певање песама и разне народне пгре, При учењу за гађање у нишан, каже се војнику какова оружја све има, који род војске га носи, а његово му се подробно разложи и покаже, Треба му објаснити мртви простор, полетни и подни угао и дет куршума и т ко даље, а све то са најпопуларнијим говором, како би војник лакшо појмио).

Одељак о дејству коњице. (Коњица може у борбама да масама дејствује само на крилима, а врло ретко с Фронта; према томе треба јој и положај одредити у бојном поредку. Повољни тренутди за дејство коњички маса су ови: 1,) одбити напад непријатеља не наше бокове, кад би нас хтео у наступању задржати или на одступање приморати, 2,) предусрести непријатеља заузимањем важних тачака у позицији, како би му нападом претили, а он да неможе резервну помоћ добити, 3.) напад на непријатељске бокове те да га у наступању спречи, 4.) јурење и надкриљивање одступајућег непријатеља, и 5.) заклањање одступања своје трупе. Коњица дејствују и при одбрани и при нападу нападно, а да би успела, треба напад извести:

1. У сходном тренутку;

2. Тако, да до сукоба дође свежа и снажна;

3. Искусном управом. —

Команд, коњич, дивизије назначује момент, правац и поредак напада а зато треба да познаје ошшти ток боја.

Главни услови за постројавање коњичког бојевог Фронта следећи су: 1 знатно проширење Фронта, за могуће обухваћање непријатељски бокова, 2. могућност прегледа на све стране од куда би могла опасност