Ratnik

КЊИЖЕВНОСТ 199

1

доћи, 3. таково одстојање измеђ предњих и следећих линија, како би се предње подкрепити и подпомоћи могле, 4, да се у случају одступања , неунесе неред у позадне линије и 5. остављање извесног дела коњице за непредвиђене случајеве. Ако артилер. подупире напад коњице, то треба да је на крилима исте постављена, а кад се коњица сукобу примакне, онда одвраћа своју ватру на другу згодну страну а нарочито на непријатељску коњицу, ако би се ова показала. Мања коњичка оделења придодата пешадији, треба да својим особинама — брзином и силом удара — накнађују недостатке пешадије, — Такова мања оделења лакше се заклоне, могу ближе првој бојници стајати и лакше изненадити. Моменти за њихова дејства су:

1, Кад се непријатељска пешадија неопрезно одцепи и настпа, или кад је могуће обухватити ју с бока и згодно ју у положају напасти; у тим случајевима ће непријат, пешадија морати се повући и ватру обуставити или на нашу коњицу окденути, а тиме нашој пешадији наступање и ред олакшати.

2. Кад се непријат. батерија неопрезно напред изложи а неможе бити повољно подпомогнута од осталих трупа; у том случају могу јој се топови отети или бар у незгодан положај довести,

3. Кад се непријатељ, пешадија налази у неугодном положају за одбијање напада, или је током борбе растројгна,

4. Кад се непријатељ. коњица спрема, да се користи неопрезношћу или нередом наше пешадије и артилер,

5. За јурење одбијених непријатељ, части, и

6. За заклањање одступања собствених пешачки части. — Командант таког коњичког оделења дужан је непрестано на ток борбе да мотри, те да такве тренутке за свој рад избере.

Шри дејству коњице у боју, а још чешће при њеној служби пред војском, коњица ће често морати пешке борити се, и то:

1, При кретању напред за тражење пролаза, 1 кланде, заузете непријатељем,

2. да поседање и одбрану разни тачака, да се спречи кретање непријатељске коњице,

д. За поседање разни тачака пре непријатеља и држање истих док пешадија стигне.

да поседање згодних тачака при одступању, да се наступање непријатељско. задржи.

5. да примање одступајуће коњице поселањем кланаца и других тачака, и

6, Ако ју непријатељ у њеном логору нападне»

Коњица неможе водити упорну и дуготрајну пешачку борбу, већ само док пешадија приститне, За тај начин борбе уцотребљује се већи део коњаника, а остали чувају коње и држе се спремни, да борце као коњица подпомажу и да их од изненађења заклањају. Сјашени коњи морају бити заклоњени од ватре и бливо до на 20 корака),

борити 8 татеа зегутсе тасалпе. (Јули), Ратна вештина против варварских народа: (Овде сравњује писац рат Зетрте