Ratnik

ЗАКОНИ УКАЗИ И ПРАВИЛА 5

Нека се не дају оној слабости, која до зла Бога худо карактерише старешине саме, који се женирају и стиде, да својим млађима у очи кажу њихове мане и слабости и који помишљају а често и кажу — „нећу од мене — нека од Бога нађу“. Строго ће одговарати сваки старешина који кондуитише, и који изостави буд што год у кондуите својих млађих навести, што је требало ставити, што зна или што му је било у дужности да зна.

__ Кондуите наредника, оФицира и командира, састављаће првобитно дотични команданти односно старешине надлештва. у друштву са два најстарија официра своје чести и ово ће до-– пуњавати, контролисати и оцењивати непосредно претпостављени виши командант; кондупте пак баталионих команданта, батериских командира и т. д. састављаће сами бригадни команданти односно инспектори инжинирски трупа и артилерије; а све ће се достављати највишој војној власти на преглед, употребу и оцену.

Кад кондунте буду састављене и готове, официри који желе, да своје оцене виде, позваће се наредбом дотичног команданта , да ово, у време које ће се нарочито определити, учине, и тада ће сваки, који буде своју кондуниту читао, читати је у присуству команданта и потписаће се на њој, да је прочитао.

Шри овоме ваља имати на уму, да сваки официр, само своју сопствену дондуиту може и сме читати, никако пак ону других официра.

Односво самог попуњавања појединих рубрика, прописане Форме кондуита поступиће се овако:

У прву рубрику „Чин им звање“ — написаће се чин и звање надлежног лица. Н. пр. капетан П. кл. командир Н. чете; Н. баталиона ; батерије; или потпоручик, четни официр при Н. чети Н. баталиону, или ескадрону, батерији“ и т. д.

У следећу рубрику „Име и презиме“ — ваља ставити име и презиме лица које се кондуитише; за тим испод овог имеи презиме родитеља т.ј. ода, одакле је овај, да ли је жив или умро, шта је, илл шта је био, и чиме се сад запима, ако јошт живи.

У рубрику до ове „Одакле је“ — ваља ставити место рођ. село, варош или варошицу, а испод овога срез и окружје.

Рубрика „Које је вероисповеди“ — ваља да се ислуни про-