Ratnik

572 ЗВАНИЧНИ ДЕО сто са „православне“, „римокатоличке“. илн „протестантске“, према томе које вероисповеди који буде.

У рубрику .Колико је година стар“ — ваља ставити датум т. ј. дан, месец и годину кад се који родио, а затим колико је година укупно стар, при чему старост ваља рачунати колика ће бити свршетком исте кадендарске године, н. пр. рођен 1. Фебруара 1831. год. с крајем ове календарске године имаће 42 год. и 11 месеци. Ко не буде тачно знао дан и годину рођења, ставиће ово под изреком „од прилике“, и побрину ће се да ово од својих старијих бар приближно и од прилике сазна.

У следећу рубрику „Је ли ожењен, има ли колико и ка“ кве деце“, исписаће се „ожењен“ или „није“ и после „ожењен“ исписаће се име и презиме супруге, чија је кћи, одакле јој је отац, шта је, или шта је пре био, као и да ли је прва или друга ит. д. супруга. Затим ће се исписати имена деце, по годинама, старости и означење, кад се које дете т.ј. ког дана, месеца и год. родило н. пр. син Милутан 9. Марта 18692. год., кћи Мидева 5. Септембра 1965. год. ита.

Рубрика „Какве језике говори и на којима чита и тише“, попуњава ће се тако, да се каже само за оне језике да их говори, које одиста тако и толико разуме, да на њима може лакои тачно да говори и да се споразумева ; за оне пак које само разуме, а не може да их говори, стављаће се изречно „разуме али не говори“; а тако ће се исто стављати и за језике, да само на онима пише на којима је у стању сам и самостално да се споразумева т.ј. да дописује и кореспондира: н. пр. говори и пише српски, разуме добро немачки и говори овај језик но слабије и неправилно и понужди може, но неправилно и на овоме језику и да пише; разуме прилично Француски, и чита овај језик, али није у стању да га говори.

У рубрици „Какве је науке и где слушао, и имали зато Документа“ — ваља изложити тачно све школе, кроз које је прошао онај који се кондуитише н. пр. основне школе, и где гимназије или реалке, и колико разреда и где више школе, колико година и где, као и да ли има за ово документа.

У рубрику „Кад је у војну службу ступио“ — ваља тачно вабележити датум, т,ј. дан месед и годину уписа; дакле време кад је у војску зачишљен; а испод овога ваља сумарно ставити, колико година, месеца и дана свега служи, при чему ће