Ratnik

ПОСМАТРАЊЕ О ЖЕЉЕЗНИЦАМА = 629

ствујући власти 11. дан — 9. Августа — свршише; т. ј. само за 4 велике, на граници и код Мајнца концентрисане војске. 12. кор стајаше са 18. пи 25. дивизијом још у резерви код Мајнца и Вормса, дочим се 1. 2. и 6. кор налазаху на путу ка граници од Берлина, Герлица и Бреславе. 8. Августа јавише врховне команде 1. 2. и 3. војске главном стану, на његово питање, да су сваколика оделења, нужни тренови и колоне приспеле и формирале се, Још само други степен трена небеше на, месту, а међутим се налазаше од части на путу и морао је за кратко време приспети. Тако 3. Августа могло се сматрати стратегијско развијање пешачке војске у главном као свршено. У првој линији стајало је од пр. 270.000 Француза са 40 топова и 144 митраљеза, а према њима 800.000 Немада са 720 топова. Надмоћност Немаца била, је неодољива, ако се јошт узме у рачун резерва од 60.000, која је само 15 миља позади била, и 8 кора (1. 2. 6.), који су после неколико дана стигли од прилике са 100.000 војника.

Већ следећег дана видимо војске да наступају на, Француско земљиште, а код Вајсенбурга, Верта и Шпихерна испаде им за руком, да своју способност за операције покажу.

Брзом концентрацијом целокупне војске, за коју имамо да захвалимо већим делом оданој ревности жељезничких управа, могло се је наступање тако брзо одпочети, да становнике рајнски предела од окупације сачувамо, која им неби у противном случају за неколико дана, изостала, јер су већ и Французи имали наступање да одпочну.

Ваља још напоменути, да је приватни саобраћај за, време стратегијског развијања на немачким жељезницама,

био сасвим обустављен, док је на Француским непрестано

трајао.

а ко ~. ди ада рој че рата