Ratnik

868 НАУЧНИ И поуани ДЕО

Тако је и овај чланак само принос к покушају, да се, што тачнијим, определењем научних израза, унапреди истинитије и лакше разумевање. У овој тежњи, ми смо у првим штудијама узели нека нова имена, за која су нам од чести замерили. Но што је онда остало нејасно, разјасни ћемо можда сада.

Ако се допусти да су вештина битака — као што би ми најрадије стратегију превели — бојна вештина, и борна вештина три једностепена дела ратне вештине, који само укупно могу да теже к једној дељи победе и да је постигну, онда, чини нам се, моћићемо да разрешимо неке нове и старе сумње, које теорију ратне вештине засењавају. |

Ту је најпре јошт увек отворено спорно питање: има ли дефанзивне стратегије“ може ли је и сме ли је бити или не“

Ма како превелп реч „стратегија“, ма како опреде– лили њен смисао и њен задатак, ипак све се своди на то, да опна у првом реду треба да предуготови победу, коју после тактика да изврши. Знамо пак, да се ова једна пи једина цељ може наћи само путем офанзиве. Потоме дакле наше је мишлење: дефанзивна је стратегија противусловље у себи; она непостоји.

Што је Вилизен онако именовао, то није стратегијска дефанзива, већ стратегијска демснстратива, избегавање решења, јер за нас није наступио још згодни тренутак, чекање, подржавање, демонстрирање — накратко ништа друго, до одрицање питања, које смо у нашој првој свески захтевали, да сваки вођа себи положи, кад се са непријатељем сухоби. И обратно из тога опет сљедује да и командант крајње предводнице стоји на стратегијском земљишту у тренутку, кад она питања треба да оцени и измери.