Ratnik

РАЗлЛИЧНОСТИ

»

Наредба генерала Тотлебена за војску одеског војног округа од 24. Октобра. Бр. 325.' У садање време, кад су се захтеви, како у односу стројног вежбања, војске, тако и односно умног образовања војника, знатно увеличали, од особитог су великог значаја правилно уређења зимска ввжбања, јер тек по подпуно свршеном јединачном учењу, преко зиме, могу се извршавати с успехом и без задржавања, летња вежбања, која служе непосредно као спрема војске за рат.

Остављајући г. г. командантима корова, начелнику местне војске, начелнику окружне артилерије и начелнику 4. стрељачке бригаде, да ова зимска вежбања нареде у повереним им частима, по постојећем настављењу, ја налазим за нужно, даим дадем неке опште упуте односно ових зимских обучавања.

1. Јединачно образовање војника може само онда ићи успешно и сагласно са сувременим потребама, ако има наставника, који потпунце знају свој позив и ако умеју своје знање пренети и на друге

При садањим кратким роковима службе и многобројним захтевима од војника, тешко се може рачунати, да ће у војсци бити таких подофицира, којима би се могло поверити вежбање и. умно образовање војника. И с тога ту дужност имају вршити Г. Г. оФицири, од којих сваки мора бити потпуно спреман за наставника по свим пословима јединачног учења.

Спрема официра спада у дужност батаљоних командира, који су позвани, да их обучавају стројевој служби и осталим правилама, позивајући их зато најмање два пут недељно у официрски збор, гди их има, или у собу дежурних.

Ја сам уверен, да су сви официри проникнути важпошћу свога позива и да ће се добровољно посветити тој озбиљној задаћи, која се сада полаже на њих, односно спреме војника, имајући при том на уму, да само оно могу другима добро предавати, што сами темељно знаду..

2. Пошто се у свима деловима војске опажа крајњи недостатак у подофицирима, који одговарају своме положају, то препоручујем: да се обрати особита брига за спрему њихову. Осим заједничког њиховог обучавања с осталим војницима, треба, по могућности, чешће, и ако за кратко веме, извршавати с њима оделита вежбања, под непосредним руководством четних и еска-

1 Руски пнвалид бр. 8258.