Ratnik

1034 РАЗЛИЧНОСТИ

дроних командира, продужавајући тако ова одвојена вежбања са подофицирима и за време војних скупова.

3. Имајући на уму, даод правилног почетка при обучавању рекрута, у многоме зависи њихово даље развијање, — треба да се и њихово почетно обучавање врши под руковођењем четних и ескадроних командира, који су дужни да мотре, да ли официри и нижи чинови, на којима лежи обвеза образовања рекрута, знају потпуно своју дужност, и да према онима, који неодговарају 06везама наставника, предузимају нужне мере.

Вежбање рекрута треба вршити постепено, као што је прописано правилом о обучавању њиховом, али пазити, да они у почетку пролетњих скупова, а најдаље до |. Маја, буду спремни да се уврсте у строј, како би за тим могли да врше даља вежбања, у пољу заједно са старим војницима. Од тог доба, они су дужни и да врше сву службу унутрашњу и шиљбочну, подједнако са осталим војницима.

· Јединачно стројно вежбање старих војника треба да буде ПИ дотле, кад је по климатским приликама округа, могуће вршити вежбања у пољу, т.ј. у половини Марта. Пред почетак пролетњих скупова начелници појединих части војске дужни су да осмотре-све чете, којом приликом треба да опробају, да ли су официри и под-оФицири спремни за свој положај, имајући на уму то, да ће војници тек онда добро и правилно моћи да врше свој задатак, ако и њихове најближе старешине знаду добро своју дужност.

5. Гађање у нишан код пешадије је један од главних предмета, за обучавање, и по тешкоћи посла и дугом спремању. Зато треба да све најбоље старешине обрате на њ особиту пажњу. Само извршењем свију дужности, изложених у настављењу за гађање у нишан, до најмањих ситница, и особитом пажњом, могуће јо постићи добре резултате при гађању. Овог пута и опет обраћам особиту пажњу на ПИР вежбања у гађању, а нарочито на „готовс“ и „нишан“. Вежбање то треба да се врши сваког дана и по неколико пута, држећи за правило, да чим војник узме оружје у руке, па ма то било у којој му драго цељи, пре свега треба, да учини упражњења у „готовс-у“; па и сами шиљбоци, кад су докопи, могу се занимати у самом нишанењу. Но како чврсто држање оружја за време нишанења и гађања зависи од чврстине ручних мускула, то треба вежбати војнике у оним гимнастичким радњама, које помажу томе развијћу као: избацивању руку напредиу стране, а особито подизању на рукама, по косо положеним лествицама. У опште, односно гимнастике, руководити се новим наставлењем ва обучавање гимнастике, које је издато наредбом за војску под Бр. 291.

Припремни куре гађања у нишан, као што је речено у моме наређењу под Бр. 294, ваља почети првих дана месеца Марта, и неизоставно свршити до почетка пролетњих скупова. Уједно са