Ratnik

926 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Управник (Сл. 2.) састоји се из 2 завртке као и код досадашњих лафета, из управничке увртке, једног зубчастог точка 7, и ручице о.

Бронзана управничка увртка својим крајевима лежиу елипеоидним лежиштима, која су утврђена на странкама, помоћу првог попрачног клина и друга два мања.

У десном крају увртке (Ол, 7.) направљена, је једна, шупљина, нарезана са увијтцима, у коју споља кров лафетну странку улази завртка р (Ол. 3.) од ручице. Ова завртка изнутра ослања се на једну челичну подлогу аб (Сл. 7.), која је умстута у једно удублење увртке. Ова подлога упире се при завртању завртке на спољну 3авртку управника и осигурава ову од самосталног покретања назад.

На спољној завртки управника утврђен је зупчасти точак, у који помоћу кретања ручице, ваћа на овај налазећи се зуб, усљед чега се точак а са овим и спољна управничка завртка може покретати.

Глава унутрашње завртке управника утврђена је помоћу једног клина са управничком виљушком, која је на противном крају везана с првом траверзом помоћу шарнира.

Правило састоји се из једне брезове мотке, окова, и два гвоздена образа. који су на доњем делу лучно савијени; правило је на Форму шарнира везано са лафетним репом; при руковању умеће се у изрезе репног поклопца и овде оржи се чврсто помоћу клина.

По свршеном пудању, правило се напред поврне и легне у нарочито лежиште на поклопцу лафетног сапдучета, лежиште снабдевено је са нарочитом справом за одржавање правила у овом положају.

Рупа за предњачни клин (у) избушена је у бронзаном котуру, који је на доњем делу окова лафетног репа утврђен.