Ratnik

о ~

нови РУСКИ ЛАФЕТ П МУНИЦИОНА КОЛА 9

Да би се трзање при пуцању што више умалило, намештено је на лафетном репу једно цртало, код кога се доње ребро при трзању топа забије у земљу, и тим начином спречи се трзање; при тврдом терену ово не исизноси ни преко #'.

Други део лафета образују: осовина, преносници, покретни попречви клин и пусер.

Лафетна осовина лежи у четвртастим лежиштама, којих су размере дужине веће од ширине пресека осовине, тако да се ова може у својим лежиштама кретати напред и назад.

Осовина је од кованог гвожђа и јака 25 цола у квадрату на крајевима (до рукавца) а у средини 24" широка и 8 и: висока.

Са крајевима осозине иду Е средини лафетни странки два преносника, који својим крајевима обуваћају округле крајеве четвртастог попречног клина, који је у дугачким исецима странака покретан.

Осовина преносници и покретни попречни клин образују један трапецни, који се може покретати независно од лафета напред и назад.

На покретном попречном клину натакнути су крајеви пуферсвих завртака. које пролазе кроз трећу траверзу и кроз гвоздену даску, међу којима су пуфери уметути. Помоћу стевања принадлежећи увртака рам се креће према трећој траверзи и пуфери се у пешто стегну.

Лафетна осовина и покретни попречни клин морају имати такав положај, да се наслањају на задњи део ових лежишта.

Измеђ оба каучуковита круга уметут је један гвоздени круг, који је као и остали делови на које се каучук наслања калаисан.