Ratnik

944 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

жан; јер се она средства немогу сада више механички да употребљују, већ сад и до последњег тренутка потребују интелектуално руковођење. Ако је пређе требало у овом последњем акту савладати само моралног чиниоца, то се сад мора водити рачун и о духовном елементу, који, природно, мора да умножи трвење. И ако је ово ново неоспоран напредак, ипак лек противу њега у њему самом.

У самој ствари ова тешкоћа престаје, чим се решимо, да је, ствар нижих вођа, како треба трупе борбу да воде“ а само где и кад“ да буде увек у рукама виших вођа.

"Са овом теоријском поделом, учињен је, по нашем мешљењу, корак напред за разјаснење јошт данас нејасних одношаја, који су водили к оном горе поменутом укрштању, шта коме припада.

Обема, данас привидно противним струјама тактике, треба само једном одредити сопствен делокруг, па ће онда, умети једна другу и у њиховом значењу ценити.

Ми смо тих назора, да јасност у теорији, доноси користи и у практици. -

У овом смислу велимо: у колико се је данашња борна вештина, при-доласком интелектуалног момента, самосталније развила, у толико јој се више може и мора у интересу целога поверити бојна вештина. То показује, да је и зашто је данас материјални уплив виших вођа мањи.

Но опет, у колико су ови задатци борне вештине виши, у толико ће јој већма јасно бити, да је нужно јединство делања, — у толико ћесе већма морати да потчини „вишем вођењу“.

Цела опозиција с једне и реакција с друге стране нестаје, чим сваки командант, командир зна, да се само са јединством узајамног дејства, где су на сваки начин духовне снаге различне — може задатак сваке битке решити.