Ratnik

БИТКА 945

Но кад смо казали, да је задатак да тежи и избори: вештина битака победу у опште, а бојна вештина успех на извесном месту, то сад можемо рећи, да је задатак борне вештине да оружјем реши притежање земљишта, и с тим да целу зграду крунише.

Са овако Формулисаним задатком налазимо одвојено земљиште из области стратегије и више тактике — у колико на то борна вештина може имата права, као материјал, на коме треба да се покаже духовна радња више тактике.

У притежању земљишта, кад се противник из њега силом отера, лежи спољни знак и спољна радња за „тактичан успех“ и за „стратегијску победу“.

Да се на тај начин земљиште освоји или одржи, јесте завршни рад „борбе једне трупе“.

да овај задатак трупа је имала пређе сталне односно непроменљиве Форме (стројеве); данас пак она је научила, да их земљишту прилагоди, да их према цељи мења.

Из овом сљедује, да земљиште немора данас да буде више меродавна чињеница да ли се према једном устаљеној тактичној Форми може битка бити, већ да оно, кад се већ хоће битка да бије, има само мењајући уплив на, форму, која да се избере'

И поред свију раније у овом правцу учињених напредака, с правом се може рећи, да је тек јединачни строј обистинио оно: да се свуда може бити.

Ова сада извојевана али и нужна способност трупе, где земљиште може да има неки уплив на форму, али сама трупа да је ипак од њега независна — захтева опет, основ јој је: извесан ступањ интелигенције, најпре у вишој мери код онога, који предводи, а после и код самог редова, који треба да се уме наћи у упутима свога вође.

РАТНИК ЕЊ. П. св. хП. 62